Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pápež sa vyjadril k cirkevným záležitostiam: Slovensku poslal vzácny odkaz
Zdielať na

Pápež sa vyjadril k cirkevným záležitostiam: Slovensku poslal vzácny odkaz

BRATISLAVA / Zatiaľ, čo v Prezidentskom paláci sa riešili veci svetské a politické, v Dóme svätého Martina to boli veci cirkevné. Pápež František sa stretol s hodnostármi, ktorým predniesol svoj pohľad na to, ako by mala katolícka cirkev na Slovensku v dnešnej dobe pôsobiť - tak, aby bola čo najbližšie k ľuďom. Opäť bol pri tom neformálny. Prostredníctvom našej kamery totiž poslal odkaz všetkým ľuďom na Slovensku.

Politické stretnutie strieda cirkevné. Pápež František sa presunul do Dómu sv. Martina. Práve tu už naňho niekoľko desiatok minút čakajú zástupcovia katolíckej cirkvi na Slovensku. "Bratia a sestry. Dobré ráno." Týmito slovami začal Svätý Otec svoju návštevu Dómu svätého Martina. Tá patrila k jedným z hlavných bodov pondelkového programu pápeža Františka. Predstaviteľom katolíckej cirkvi chcel takto oficiálne tlmočiť svoj pohľad na jej smerovanie. Čo vyjadril vo svojom niekoľkostranovom príhovore. Sústredil sa v ňom najmä na jej otvorenosť. "Zanechajme prílišnú sústredenosť na seba, na naše štruktúry, či na to, ako sa na nás spoločnosť pozerá. Pokorne sa pohlťme do skutočného života ľudí. Klaďme si túto otázku, aké sú potreby a očakávania nášho ľudu," povedal pápež František, hlava rímskokatolíckej cirkvi.

Svoj progresívny pohľad na formu, akou by sa cirkev mala podľa hlavy katolíckej cirkvi uberať, vyjadril jemu svojským spôsobom. Apeloval najmä na kreativitu. Kázeň má byť múdra, krátka a výstižná, odkázal pápež František slovenským kňazom. Zožal za to obrovský potlesk. "Pomyslime si na veriacich, ktorí musia počúvať 40 minút o témach, ktorým nerozumejú. Kňazi, biskupi, zamyslite sa nad tým, ako sa naučiť kázať, ako dosiahnuť, aby to bol kontakt s ľuďmi. Kázeň by nemala byť dlhšia ako 10 minút. Pretože ľudia po ôsmych minútach strácajú pozornosť," uviedol pápež František. "Budem trocha zlý. Všimol som si, že prvé začali sestričky, ktoré sú obeťou našich kázní," povedal pápež František. "Si máme všímať to, akí ľudia sú a podľa toho sa im máme prihovárať a hľadať prijateľné a zrozumiteľné formy," vyjadril sa Jozef Haľko, bratislavský pomocný biskup.


Pápež František v pondelok počas návštevy bratislavského dómu dostal špeciálny dar. Odliatok sochy Svätého Martina so žobrákom. Podľa správcu miestnej farnosti išlo o symboliku. Paradoxne rovnakú, akú pri svojich cestách využíva aj sám Svätý Otec. "Je to verná kópia súsošia. Tá najznámejšia scéna, keď Martin ako rímsky vojak sa zastavil pri žobrákovi, pozrel na neho a svojím mečom odťal časť svojho plášťa, aby ho prikryl," povedal Peter Slepčan, farár farnosti Dómu svätého Martina. "Je menej známou skutočnosťou, že on keď stretáva hlavy štátov, tak im odovzdáva medailu Sv. Martina s pozvaním, aby tak ako sa Martin podelil o svoj plášť, aby sa štát staral o tých, ktorí sú najzraniteľnejší," vyjadril sa Haľko.

Pontifix ani v pondelok neostal nič dlžný svojej bezprostrednej povesti. Popri svojom drobnom výlete k zábranám stihol požehnať mladému mužovi, ktorý sa chystá vstúpiť do seminára. Ale aj pozdraviť aj prostredníctvom televízie JOJ - poslať Slovensku vzácny odkaz. "Pošlite prosím odkaz Slovákom. Boh, žehnaj Slovákov, všetkých ľudí," povedal pápež František.

Bezprostredný pápež František

Pápež František strávil pondelok v hlavnom meste. Od rána mal nabitý program rôznymi stretnutiami. To však znamenalo obmedziť dopravu v Bratislave.
Viac ako 20 liniek mestskej dopravy muselo napríklad zmeniť trasu. Jeho návštevu sprevádzal protest občianskych aktivistov, no aj zástup priaznivcov, ktorí ho chceli vidieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy