Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žilinka má podporu istej časti justície. Bratislavská sudkyňa Ayše Pružinec Eren zorganizovala vyhlásenie sudcov na podporu generálnej prokuratúry
Zdielať na

Žilinka má podporu istej časti justície. Bratislavská sudkyňa Ayše Pružinec Eren zorganizovala vyhlásenie sudcov na podporu generálnej prokuratúry

BRATISLAVA / Bratislavská sudkyňa Ayše Pružinec Eren zorganizovala vyhlásenie sudcov na podporu generálnej prokuratúry, celkový počet podpisov zverejnia neskôr.

Okrem iného sa v texte píše, že považujú za absolútne neprijateľnú verejnú degradáciu riadne odôvodnených rozhodnutí generálnej prokuratúry zo strany jej podriadených zložiek justičných orgánov, a osôb zodpovedných za výkon svojej funkcie priamo generálnemu prokurátorovi. "Z hľadiska ďalšieho udržania demokratických istôt v právnom štáte považujeme za neakceptovateľné snahy výkonnej a zákonodarnej moci o účelové zmeny zákonných inštitútov slúžiacich na ochranu zákonnosti bez akejkoľvek predchádzajúcej odbornej diskusie," uvádza sa vo vyhlásení.

Inak to vidí Hrubala

Súdy majú vo väzobných veciach dostatok informácií rozhodnúť o dôvodoch trestného stíhania a v konečnom dôsledku aj o väzbe. Skonštatoval to predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala, ktorý k tejto téme zaregistroval viacero polemizujúcich vyjadrení a odpovedal tak generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi a jeho námestníkovi Jozefovi Kanderovi. Zdôraznil, že orgánom, ktorý rozhoduje o väzbe, je a musí zostať súd. Svoje stanovisko zverejnil na stránke rezortu spravodlivosti.

"V každom demokratickom štáte je to práve súd (nie obhajca, nie prokurátor), ktorý dáva odpovede na základné otázky súvisiace s trestným stíhaním, ak sa týkajú obmedzenia osobnej slobody a strany v konaní chcú na ne odpovede. Ak nechcú, je to ich vec,"  pokračoval Hrubala. Predseda ŠTS tak v mene sudcovského stavu dôrazne protestuje proti čo i len "náznakovej dehonestácii" akýchkoľvek súdnych rozhodnutí spôsobom "však sudcovia na to mali málo času a múdry som ja (prokurátor, obhajca...)".

Ako ďalej skonštatoval, súdnu moc "nie je nič do toho", koho a prečo orgány štátu žalujú, koho stíhajú. "Ak sú však čo i len nepriamo degradované jej rozhodnutia vyššie opísaným spôsobom, v záujme objektívnej informovanosti verejnosti považujem za potrebné súdnej moci sa zastať. Bývalo, a dúfam aj je, odvekou a nikým nenapádanou praxou, že dokonca aj v prípade nie jednoznačných vecí, je to súd, ktorý dá na položené otázky definitívne odpovede," uzavrel Hrubala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy