Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spustili registráciu na návštevu pápeža pre nezaočkovaných
Zdielať na

Spustili registráciu na návštevu pápeža pre nezaočkovaných

Archívne video

BRATISLAVA / Od pondelka mali mať možnosť registrovať sa na podujatie návštevy pápeža na Slovensku všetci - bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú zaočkovaní. Ani ráno a ani krátko predpoludním však ešte link navstevapapeza.sk nefungoval. Na stránke svietil oznam, že zatiaľ je potrebné počkať. V sobotu sa zmiernili prísne pravidlá a stretnutia s hlavou katolíckej cirkvi sa môžu zúčastniť nie len plnezaočkovaní, ale aj ľudia s negatívnym testom a tí, ktorí Covid prekonali v posledných 180-tich dňoch. Sektory budú pre jednotlivé skupiny oddelené.

Na Božskú liturgiu svätého Jána Zlatoústeho v Prešove, ktorej bude na priestranstve pred Mestskou športovou halou v utorok 14. septembra predsedať pápež František, sa do pondelka 6. septembra zaregistrovala viac ako polovica očakávaného počtu 50-tisíc účastníkov. Je medzi nimi 111 rehoľníkov a rehoľníčok, 404 kňazov a takmer 50 biskupov. Od dnešného dňa sa môžu na podujatie zaregistrovať aj záujemcovia v rámci režimu OTP, teda nielen očkovaní, ale aj ľudia s nie starším ako 48-hodinovým antigénovým alebo 72-hodinovým PCR testom, respektíve tí, ktorí predložia potvrdenie o tom, že covid prekonali pred nie viac ako 180 dňami.

Aktuálny počet miest pre ľudí zaregistrovaných v režime OTP pritom určí aktuálny covid automat. Všetci účastníci liturgie budú musieť v zmysle covid automatu mať horné dýchacie cesty prekryté rúškom.

Ako na dnešnej tlačovej besede informoval hlavný koordinátor príprav návštevy Svätého otca Františka v Prešove Ľubomír Petrík, v prípade, ak okres Prešov ostane zeleným okresom, bude sa môcť v tomto režime prihlásiť 5 000 ľudí. Ak okres spadne do oranžovej farby, môže prísť na stretnutie s pápežom 1 000 ľudí v režime OTP. Prihlásení v tomto režime pritom budú mať vyhradený vlastný sektor so samostatným vstupom od rieky Torysa. Povinnosťou je mať pri sebe potvrdenie o testovaní alebo prekonaní ochorenia. „Budú mať zabezpečené aj vlastné toalety a nedôjde tak k premiešavaniu sa s ostatnými, ktorí budú plne očkovaní a zaplnia zvyšný priestor,“ zdôraznil Petrík. Zatiaľ podľa neho platí, že každý účastník sa musí nechať otestovať sám, aj keď sa ešte zvažuje aj zabezpečenie testovania prostredníctvom mobilných odberových miest priamo pred vstupom do sektoru OTP. „Tieto sektory budú menej obsadené, lebo je potrebné, aby v tomto režime bol každý od každého vzdialený dva metre. Každý by tak mal mať okolo seba metrový kruh,“ dodal protosynkel Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie.

Petrík upozornil aj na to, že po zverejnení informácie, že Slovensko sa pridalo k štátom, ktoré uznávajú zaočkovanosť aj na Ukrajine, očakávajú aj účasť pútnikov z tejto krajiny. Aktuálne podľa organizátorov pribúda denne zhruba tisíc zaregistrovaných. Vstupenky budú všetkým rozposielané v tomto týždni. Budú na nich aj podrobné informácie pre účastníkov. Na základe množiacich sa otázok Petrík uviedol, že napriek odporúčaniu nevnášať kovové predmety, pútnici si môžu na liturgiu zobrať aj pútnickú stoličku, mobil, či fotoaparát. „Fotiť ale bude možné iba zo svojho miesta v sektore,“ upozornil.

Ako ďalej na dnešnej tlačovej besede informovali organizátori návštevy pápeža Františka, posunul sa čas otvorenia brán pre účastníkov. Pôvodne bol stanovený na 2. hodinu ráno, napokon sa priestor pred mestskou halou sprístupní pre pútnikov už o polnoci. Pripravený je aj kultúrny a modlitebný program, ktorý odštartuje od 4:30 hod. Na zabezpečenie návštevy je zatiaľ prihlásených viac ako 850 dobrovoľníkov, potrebných je ešte zhruba 50 až 100 ľudí. Prihlasovanie dobrovoľníkov potrvá do štvrtka 9. septembra. Ako ďalej uviedol Petrík, školy v Prešovskom a Košickom samosprávnom kraji, ktorých zriaďovateľmi sú oba kraje a mestá, resp. Prešovská a Košická gréckokatolícka eparchia a Košická rímskokatolícka arcidiecéza, budú mať v utorok 14. septembra voľný deň. „Niektoré internátne školy zvažujú dať voľno žiakom aj v pondelok 13. septembra,“ dodal Petrík.

"Organizátor hromadných podujatí si môže zvoliť režim na základe podmienok uvedených v covid-automate v súlade s vyhláškami ÚVZ SR," informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Vyhlásenie ministerstva zdravotníctva sa zhoduje s vyhlásením ÚVZ. Vyznieva však trošku alibisticky, keďže svojho času práve minister zdravotníctva zdravotníctva vyhlásil za akých podmienok sa Slováci na návšteve pápeža môžu zúčastniť.

"Podmienkou účasti na svätých omšiach a iných podujatiach bude povinná zaočkovanosť návštevníkov," vravel 20.7. na tlačovej besede minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

"Bolo nám komunikované ,že z bezpečnostného hľadiska, z hľadiska technických možností, je toto jediný reálny spôsob ako počet účastníkov radikálne neobmedzoval," povedal na rovnakej besede bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.


Ako sa však ukázalo, práve počet účastníkov by mohol byť jedným z dôvodov, prečo Konferencia biskupov Slovenska svoju dohodu s rezortom zdravotníctva prehodnotila. Ich počet k dnešnému dňu sa totiž neprehupol ani cez hranicu sto tisíc. Aktuálne je to približne 65 tisíc ľudí.

"Ak by naozaj na návšteve pápeža bol taký nízky počet obyvateľov, tak si myslím, že by to vyvolalo veľmi zlý dojem. Preto môj apel bol, aby sme ako na iných podujatiach, tak aj pri návšteve pápeža umožnili fungovanie systému OTP," zareagoval na stav expremiér a poslanec Peter Pellegrini.

"Ja vítam, aby aj nezaočkovaní občania mohli ísť, preto lebo mne najviac vadí to, že sa rozoštváva spoločnosť," uviedol predseda parlamentu Boris Kollár.


Konferencia biskupov Slovenska TV JOJ potvrdila, že svoje rozhodnutie vopred konzultovala vzhľadom na nový covid automat a zmenené podmienky pre verejné zhromaždenia. "Príkladom inak nastavených pravidiel sú prebiehajúce letecké dni. Ako viete, štátne inštitúcie komunikovali, že rozhodnutie v tomto smere je na organizátoroch," povedal hovorca konferencie.


Návšteva pápeža na Slovensku prichádza vo chvíli, keď sa u nás začína zhoršovať pandemická situácia, dokonca až tak, že sme v šírení ochorenia covid -19 na prvej priečke.

Ide o nárast počtu pozitívne testovaných ľudí za týždeň, kde sme podľa stránky worldmeters.com dosiahli 77 percent. Aj preto na sociálnych sieťach niektorí rozhodnutie Konferencie biskupov hodnotia ako nesprávne.

Politické reakcie

 Hovorkyňa premiéra Eduarda Hegera, Ľubica Janíková uviedla, že predseda vlády nijakým spôsobom nezasahoval do rozhodnutia Konferencie biskupov.

"Ja to vítam, buďme radi a nerýpme do toho," vyhlásil na margo zmeny stratégie v prístupe predseda Sme rodina Boris Kollár.


Rozhodnutie KBS-ky nekritizuje ani SaS, no z iného dôvodu. "SaS dlhodobo bojuje za to, aby sme uplatňovali rovnaké práva a povinnosti pre akékoľvek hromadné akcie. Z tohto dôvodu je mi ťažké povedať, že nesúhlasíme. Ale pripájam sa k odborníkom, že tým značne zvyšujeme epidemiologické riziko," uviedla Jana Bittó Cigániková, poslankyňa a členka zdravotníckeho výboru.


KDH na sociálnej sieti pozitívne hodnotí nájdenie riešenia i zjednotenie pravidiel. No iný tento krok kritizujú a cítia sa ukrivdení.

"​My toto rozhodnutie vnímame ako čiastočne diskriminujúce, pretože nám tieto podmienky neboli umožnené v lete, kedy sme mohli usporadúvať hromadné a kultúrne podujatia. Boli sme limitovaní. A teraz sa robia výnimky," povedal Tibor Zelenay, predseda Asociácie hudobných klubov Slovenska a člen vedenia  Hudobnej únie SR.

Registrácia sa spúšťa v pondelok 6. septembra. "Dôrazne upozorňujeme, aby sa záujemcovia o účasť v režime OTP neprihlasovali do existujúcej registrácie pre plne zaočkovaných, ale počkali do pondelka 6. septembra na spustenie registrácie OTP," uviedlo v tlačovej správe KBS.

Návštevníci podujatí v Prešove, Košiciach a Šaštíne budú mať vlastné sektory s vlastnými vstupmi. Pre plne zaočkovaných bude možnosť výberu, do ktorého sektoru chcú ísť. Aj pre režim OTP bude fungovať identifikačný systém pomocou QR kódov.

"Upozorňujeme osoby, ktoré budú chcieť vstúpiť do sektorov v režime OTP s negatívnym výsledkom RT-PCR alebo LAMP testu (nie starším ako 72 hodín) alebo negatívnym výsledkom antigénového testu (nie starším ako 48 hodín), aby si test dali spraviť pred príchodom na podujatie v mieste svojho bydliska. O prípadných Mobilných odberných miestach (MOM) pred podujatiami budeme vopred informovať; zatiaľ však platí, že návštevníkov prosíme urobiť si testy pred cestou na podujatia. Ďalšie informácie prípravný tím poskytne následne," dodal KBS. Do tejto skupiny platí aj skupina ľudí, ktorá prekonala ochorenie  pred nie viac ako 180 dňami a má o tom potvrdenie.

Ministerstvo zdravotníctva na margo uvoľnenia režimu konštatuje, že organizátor verejných podujatí si môže sám určiť za akých podmienok prídu návštevníci na základe covid automatu.  "Ministerstvo zdravotníctva vyzýva všetkých účastníkov podujatí so Svätým Otcom, aby dôsledne dodržiavali všetky protiepidemické opatrenia, a to nielen počas svätých omší a verejných stretnutí, ale napríklad počas prepravy verejnou dopravou, pri čakaní na vstup do sektorov či po skončení podujatí a návrate domov," uviedol rezort vo svojom stanovisku.

Pápež František bude v poradí tretím na Slovensku​


Pápež František, ktorý už o týždeň navštívi našu krajinu, bude v poradí už tretím pápežom, ktorého noha vkročila na územie dnešného Slovenska. Prvým bol podľa historika, ktorý sa venuje desiatky rokov vatikanistike, pápež Lev IX. Bolo to pred viac ako 960-timi rokmi. Vtedajší pápež pricestoval z Ríma kočom na územie dnešnej Bratislavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy