Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Organizátori stavajú cesty, prispôsobujú výšky schodov. Prípravy na návštevu pápeža vrcholia
Zdielať na

Organizátori stavajú cesty, prispôsobujú výšky schodov. Prípravy na návštevu pápeža vrcholia

BRATISLAVA / Nové chodníky, cesty, ale aj most. Aj to je súčasťou príprav na návštevu pápeža v Prešove a Šaštíne. Organizátori necelé dva týždne pred príchodom Svätého otca pracujú naplno. V kontakte sú aj s Vatikánom a viacero vecí šijú pápežovi na mieru.

Aj na poli v Šaštíne už začali s prípravami. Aby na miesto kamióny mohli doviezť pódium organizátori museli najprv vybudovať príjazdovú cestu.

Práve na to miesto, kde vznikne malé mestečko môže prísť až 350 000 návštevníkov. "Staviame zhruba 3 kilometre plotov, potom prichádza nejakých 7 kilometrov zábran. Z nich vytvárame sektory pre návštevníkov a takisto prichádza asi 250 ton železa, z ktorého sa stávajú veže, na ktorých visia veľkoplošné obrazovky," informoval Martin Královič, organizátor v Šaštíne. 

Na prípravu pápeža mali organizátori 3 mesiace. Bežne sa na takúto veľkú akciu pripravujú aj rok. "Veľký detail sa kladie na schody, schodíky, plošiny, po ktorých Svätý otec pôjde. Máme tam presne zadefinované výšky a hĺbky tých schodov a nazvem to tak, nie sú to štandardné nazvem to normové schody. Musíme vyrábať na mieru, aby to bolo vhodné pre pohyb Svätého otca," vysvetlil Královič. 

Pápež bude jedna z prvých návštev, ktorá otestuje aj vynovené nádvorie pred bazilikou sedembolestnej panny Márie. V parku pri bazilike osadia okolo 30 nových lavičiek. "Cesty, komunikácie, prístupová cesta od železničnej stanice smerom po štátnu cestu na miesto liturgie," uviedol primátor mesta Šaštín - Stráže, Jaroslav Suchánek. "To už malo byť dávno. Bola to hanba, aby sme mali také okolie," okomentovala opravy obyvateľka Elena Ovečková. 

S drobnými úpravami sa ráta aj v Prešove. Stretnutie so Svätým Otcom sa bude odohrávať na parkovisku pred mestskou halou. Do toho času pôjde preč napríklad oplotenie. "Aktuálne realizujeme aj úpravu nerovností na parkovisku pred mestskou športovou halou s cieľom vytvoriť bezpečné podmienky pre všetkých pútnikov," vyjadril sa hovorca mesta Prešov, Vladimír Tomek. Pod pódiom budú návštevníci organizovaní do jednotlivých sektorov podobne ako na Svätopeterskom námestí v Ríme. Pápež František predtým totiž obíde jednotlivé sektory v papamobile. Cyklistický chodník z časti uzavretý. V Prešove sa už začalo aj s prípravami na výstavbu pontónového mosta ponad rieku Torysu. Donedávna slúžiacu lávku pre peších muselo mesto po zásahu statikov uzavrieť. No a neďaleký most preto nemusí postačovať. "Aj z bezpečnostných dôvodov sa postaví lávka, ktorá bude premosťovať rieku Torysa," informoval hovorca prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič. Počas návštevy sa chystajú rozsiahle dopravné obmedzenia. Niektoré ulice budú uzavreté už deň predtým. 

Podobne to bude vyzerať aj v Šaštíne, kde sa celé mesto uzavrie ráno o ôsmej v deň návštevy pápeža. "Brány sa otvárajú 14. septembra, večer pred samotnou omšou. Prosím všetkých účastníkov, aby si nenechávali príchod na poslednú chvíľu. Pretože prejdú kontrolou zaočkovanosti aj kontrolou bezpečnostnou," odkázal organizátor Královič. Aj návšteva pápeža motivovala miestnych, aby sa šli zaočkovať. "Rýchlo som sa išla zaočkovať na poslednú chvíľu a teším sa na to," povedala obyvateľka Elena Ovečková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy