Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dielo, ktoré šokovalo mnohých sa dostane opäť do dražby. Banksyho skartovaný obraz má niekoľkomilónovú hodnotu
Zdielať na

Dielo, ktoré šokovalo mnohých sa dostane opäť do dražby. Banksyho skartovaný obraz má niekoľkomilónovú hodnotu

LONDÝN / Obraz britského streetartového umelca Banksyho, ktorý sa pred tromi rokmi počas londýnskej aukcie sám z polovice skartoval, sa bude znovu dražiť. Cena by mohla dosiahnuť až šiestich miliónov libier, napísala agentúra Reuters. Londýnska aukčná sieň Sotheby's bude umelecké dielo dražiť 14. októbra. Predtým bude k videniu v Hongkongu, Tchaj-peji a v New Yorku.

Čiastočná deštrukcie obrazu Dievča s balónikom v októbri 2018 vyvolala senzáciu nielen v umeleckom svete. Obraz sa totiž začal pomocou zabudovaného mechanizmu skartovať krátko potom, čo bol vydražený za viac ako milión libier v aukcii.

Banksy, ktorého totožnosť je neznáma a je predmetom mnohých špekulácií, neskôr zverejnil video, v ktorom naznačil, že pôvodne sa malo dielo skartovať celé, ako výraz kritiky obchodu s umením. Na dražbe ale uviazlo približne v polovici.

Dielo, ktoré zmenilo meno z Dievča s balónikom na Láska je v koši, prijala nakoniec zberateľka, ktorá ho vydražila, aj skartované. Podľa mnohých odborníkov pritom cena výtvoru jedinečným spôsobom úpravy ešte vzrástla. K predaju sa ponúka teraz v cenovom rozsahu štyri až šesť miliónov libier.

"Od aukcie sa jeho cena nesmierne zvýšila - skoro štyrikrát," povedal agentúre Reuters za Sotheby's Oliver Barker. "Mám za to, že za tú dobu tiež exponenciálne vzrástol aj trh s Banksyho dielmi," dodal.

Skartovaný obraz zachytáva slávny Banksyho motív dievčaťa, ktorá naťahuje ruky k letiacemu červenému balónika v tvare srdca. Prvýkrát sa tento motív objavil na jednom z londýnskych múrov v roku 2002. Dražený sprej na plátne pochádzal z roku 2006.

V marci sa vydražilo Banksyho dielo zobrazujúce chlapca, ktorý sa hrá s bábikou zdravotné sestry, ktorej poloha a plášť odkazujú na superhrdinu, za viac ako 14 miliónov libier. Výťažok išiel na podporu britských zdravotníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy