Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rektori vysokých škôl chcú začať výučbu prezenčne. Pandémia to môže takto upraviť
Zdielať na

Rektori vysokých škôl chcú začať výučbu prezenčne. Pandémia to môže takto upraviť

BRATISLAVA / Podmienky výučby si v novom akademickom roku určia samé vysoké školy. Podmienky výučby si v novom akademickom roku určia samé vysoké školy v rámci dohodnutých mantinelov.

Na dnešnej tlačovej konferencii informoval o fungovaní vysokých škôl štátny tajomník pre vedu, výskum a inovácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis (SaS). Systém nie je jednotný pre všetky školy. Každá z nich má možnosť vybrať si, ak dodržia určené mantinely. 

Paulis doplnil, že ministerstvo školstva vyčlenilo 15,5 milióna eur ako kompenzáciu vysokým školám na vykrytie výpadkov, ktoré si školy napočítali.

Úrad verejného zdravotníctva poskytne usmernenie, podľa ktorého si školy vyberú ako budú fungovať

Hlavný hygienik SR Ján Mikas podotkol, že sa nedá vypracovať jedno všeobecné usmernenie, pretože každá škola má svoje špecifiká. Lekár Vladimír Krčméry dodal, že nechcú, aby sa opakoval scenár z minulého roka a plánujú dodržať výzvu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) udržať čo najdlhšie prezenčnú výučbu. Nie je však podľa neho všetko v rukách vysokých škôl, pretože na nich vplýva aj situácia v okrese.

Dôležitá bude farba okresu

Školský COVID semafor určuje základný rámec. "Tieto všeobecné pravidlá si môže každá škola nejakým spôsobom upraviť," To znamená, že si škola určí v oranžovej fáze kapacitu namiesto do 100 osôb iba do 50 či určiť, ako bude narábať so svojimi kapacitami internátu. Zároveň dodal, že zmyslom semaforu je, že školy vedia do čoho idú. Podľa neho by nemala nastať situácia, že by študenti nevedeli, či majú prezenčnú výučbu. Vysvetlil, že hygienik z regionálneho úradu vie školu upozorniť, že nasledujúci týždeň bude presun do inej fázy. Škola sa tak bude vedieť s predstihom pripraviť podľa svojich nastavení na to, či bude prezenčná výučba.

Dôrazne sa bude odporúčať OTP systém

Zelená fáza:

  • Vyučovanie je bez obmedzenia

Oranžová fáza:

  • Prezenčná výučba na vysokých školách je možná do počtu 100 osôb
  • Do 400 osôb, ak spĺňajú OTP (očkovaní, testovaní, prekonaný COVID-19) alebo tisíc plne zaočkovaných osôb
  • Pre internáty v tejto fáze platí, že budú otvorené pre študentov, ktorí majú prezenčné vzdelávanie

Červená fáza:

  • Prezenčná výučba pre základ do 20 ľudí
  • Pre OTP do 40 ľudí
  • Pre iba plne očkovaných do 120 ľudí
  • Dôrazne odporúčaný systém OTP na internátoch

Bordová fáza:

  • Na prezenčnej výuke môžu mať do 20 osôb OTP
  • Pre iba plne očkovaných do 60 osôb 
  • Dôrazne odporúčaný systém OTP na internátoch

Čierna fáza:

  • V čiernom okrese budú prezenčne iba záverečné skúšky a internáty pre tých, ktorí majú prezenčnú výučbu
  • Výnimku na prezenčné vyučovanie budú mať zdravotnícke odbory, aby nechýbali zdravotníci

Snahou rektorov je, aby prezenčná výučba trvala čo najdlhšie. Prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil potvrdil, že väčšina rektorov preferuje prezenčné vyučovanie a v prípade zhoršenia situácie sú pripravení prejsť na hybridné vzdelávanie.

Predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Filip Šuran poukázal na výsledky ich prieskumov, z ktorých vyplýva, že duševné zdravie študentov sa zhoršuje. Vplyv na to má podľa neho aj dlhé obdobie strávené doma. "Chcel by som vyzvať vysoké školy, aby sa naozaj snažili o prezenčnú výučbu, a nehodili flintu do žita a pôjdu dištančne, pretože to je jednoduchšie,“ povedal s tým, že by mali umožniť prezenčné vzdelávanie tam, kde je to možné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy