Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do Šanghajského rebríčka svetových univerzít sa dostala iba jedna univerzita na Slovensku
Zdielať na

Do Šanghajského rebríčka svetových univerzít sa dostala iba jedna univerzita na Slovensku

Archívne video Archívna reportáž

BRATISLAVA – Zo slovenských univerzít sa do rebríčka akademického hodnotenia svetových univerzít (Academic Ranking of World Universities), známom ako Šanghajský rebríček, dostala iba Univerzita Komenského v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa Univerzity Komenského Lenka Miller.

Univerzita Komenského sa umiestnila na zdieľanej 801. – 900. priečke, pričom v roku 2020 sa umiestnila na zdieľanom 601. – 700. mieste. Rebríček hodnotí aj jednotlivé akademické predmety. Vo fyzike patrí UK 301. – 400. miesto a v klinickej medicíne je na 401. – 500. mieste.

V rámci rebríčka sa hodnotilo viac ako 2 000 svetových univerzít, zverejnených však bolo len top tisíc univerzít sveta. Najlepšou univerzitou sveta sa stala Harvardova univerzita. Na druhom a treťom mieste sa umiestnili Stanfordská univerzita a Cambridgeská univerzita. Z Českej republiky sa v rebríčku umiestnilo sedem vysokých škôl a najlepšie hodnotená je Karlova univerzita v Prahe. Na zdieľanej 801.-900. priečke sa spolu s UK z českých univerzít umiestnili České vysoké učení technické v Prahe a Česká poľnohospodárska univerzita v Prahe.

Tento rebríček sa zameriava predovšetkým na vedeckú a výskumnú úroveň inštitúcií a na hodnotenie svetových univerzít využíva šesť ukazovateľov. Medzi nimi sú absolventi a zamestnanci inštitúcie, ktorí získali Nobelovu cenu alebo Fieldsovu medailu, počet najviac citovaných výskumníkov, počet publikácií v časopisoch Nature a Science a počet publikácií indexovaných v Social Science Citation Index alebo v Social Citation Index-Expanded. Hodnotí aj vážené skóre predchádzajúcich piatich kritérií v pomere k počtu vedeckých pracovníkov. Miller podotkla, že ukazovatele týkajúce sa cien hodnotia oblasti aj desaťročia dozadu, avšak údaj o citovaných výskumníkoch je z novembra 2020. Dodala, že publikácie v Nature a Science sa hodnotia medzi rokmi 2016 – 2020.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy