Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Finančná správa upozorňuje cestujúcich, aby si domov z Ukrajiny nevozili mäso či mliečne výrobky
Zdielať na

Finančná správa upozorňuje cestujúcich, aby si domov z Ukrajiny nevozili mäso či mliečne výrobky

VÝCHODNÁ HRANICA / Finančná správa opakovane upozorňuje cestujúcich aby si domov z Ukrajiny a rovnako aj z tretích krajín nevozili mäso, či mliečne výrobky. Dôvodom je ochrana pred zavlečením rôznych škodcov, nákaz a chorôb. Toto nariadenie vstúpilo do platnosti ešte koncom roka 2019, no mnohí ľudia ho ignorujú.

Cestujúci majú v pravidlách dovozu rôznych komodít veľké medzery. Potvrdzuje to aj štatistika colníkov za mesiac júl. "Colníci neprepustili 320 kg rôznych druhov ovocia a zeleniny, 27 kusov rastlín a sadeníc kvetov a stromov a zaistili 152,7 kg mäsa a mäsových výrobkov a 45 kg mliečnych výrobkov," povedala hovorkyňa colného úradu v Michalovciach Jana Nimrichterová. 

Zhabaný tovar musí byť úradne zlikvidovaný. Cestujúci dokonca pri určitých položkách musia zaplatiť všetky výdavky, ktoré sú s tým spojené. "Zaistený tovar živočíšneho pôvodu bude neskôr zlikvidovaný prostredníctvom kafilérie, pričom náklady musia uhradiť cestujúci," uviedla Nimrichterová. 

Finančná správa odporúča cestujúcim aby si vopred overili či tovar, ktorý si plánujú doviezť nepodlieha zákazom, obmedzeniam alebo limitom. Vyhnú sa tak colnému priestupku alebo trestnému činu.

"Za ktorý hrozí postih vo forme pokuty, neprepustenia, zaistenia alebo zhabania tovaru, prípadne iný trest," povedala Nimrichtová. 

Výnimky pre dovoz platia najmä pre príležitostný tovar určený pre osobnú spotrebu cestujúceho alebo ako dar jeho blízkym. Tomu má zodpovedať aj jeho množstvo. Limit je maximálne 2 kg. Celková hodnota tovaru dovážaného dospelou osobou nesmie prekročiť sumu 300 eur, v prípade osoby do 15 rokov je to suma 150 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy