Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na východe Slovenska našli niekoľko kusov vojnovej munície. Policajti odkazujú, aby s ňou ľudia nemanipulovali
Zdielať na

Na východe Slovenska našli niekoľko kusov vojnovej munície. Policajti odkazujú, aby s ňou ľudia nemanipulovali

MEDZILABORCE / Nález delostreleckej míny by zrejme vystrašil každého. Pri Medzilaborciach však našli takmer 30 kusov z čias vojny. Muníciu na mieste prevzal policajný pyrotechnik a nasledovali prísne bezpečnostné opatrenia.

Množstvo delostreleckej munície ležalo v ťažko dostupnom teréne v lesoch neďaleko Medzilaboriec.

"Munícia bola nájdená v poľovnom revíri Laborec a tu sa len potvrdilo to, že tej munícii je tu stále dosť, asi sa tým bude stretávať ešte dlho," vyjadril sa lesník Pavol Turcmanovič. Práve cez oblasť severovýchodneého Slovenska sa tiahol front počas oboch svetových vojen. Niet divu, že granáty či míny tu ľudia nachádzajú pravidelne. "Keď bol oslobodený Kalinov, vojská tiahli na Medzilaborce tak ostreľovali tým smerom, tak aj munícia dopadala do tej lokality," vysvetlil lesník. Pätnásť kusov neznámej munície našiel miestny obyvateľ. Nález okamžite ohlásil.

Policajti po príchode na miesto objavili aj ďalšie delostrelecké míny. "Krajský pyrotechnik určil, že ide o míny z II. svetovej vojny, v počte 27 kusov," informoval hovorca krajského riaditeľstva policajného zboru Daniel Džobanik. "Väčšinou je to tak, že keď potom prídu s detektormi kovov tak potom nájdu aj tú muníciu, ktorá je v zemi," uviedol Pavol Turcmanovič. Polícia upozorňuje na to, že s nájdenou muníciou nesmie v žiadnom prípade nik manipulovať. "Munícia bola sovietskej výroby, pyrotechnik ju prevzal k zneškodneniu," doplnil informácie o postupe Daniel Džobanik. 

Je známe, že v tejto oblasti sa pohybuje aj množstvo nadšencov, ktorí vojnovú muníciu vyhľadávajú nelegálne. "Sú hľadači, ktorí hľadajú všelijakú muníciu alebo pracky a keď to nájdu, naskladajú to na kopu a nechajú tak. Bez toho, aby to niekomu ohlásili," konštatoval lesník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy