Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Turisti chodia mimo chodníky a preceňujú svoj návrat. Horskí záchranári zasahujú denne niekoľkokrát
Zdielať na

Turisti chodia mimo chodníky a preceňujú svoj návrat. Horskí záchranári zasahujú denne niekoľkokrát

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári od prvého júna už ošetrili vyše dvesto turistov. Profesionáli majú obavy, že počet zranených a mŕtvych sa bude zvyšovať, pretože mnohí turisti sa stále dopúšťajú rovnakých chýb.

Pandémia citeľne zasiahla aj naše hory. Záchranári zaznamenali pokles počtu turistov najmä na štítoch či v záveroch dolín. Zmenila sa aj skladba návštevníkov. Vtipy o Čechoch a Poliakoch už nie sú na mieste. "Je väčší počet Slovákov, výrazne väčší až 80 percent, čo nám vychádza z úrazovosti a výrazne poklesol počet návštevníkov z Čiech a Poľska, "  uviedol riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Napriek nižšiemu počtu ľudí vychádzali záchranári do terénu denne niekoľkokrát. Od 1.6. do 15.8. pomohli takmer 230 ľuďom. Išlo najmä o rôzne pošmyknutia či pády, ktoré skončili aj ťažkými zraneniami, no a niektoré fatálne. Táto sezóna však priniesla smutnú novinku.  "Evidujeme zvýšený počet pátraní a nezvestnosti, ktoré vo veľkej miere súvisia s veľkým nárastom počtu návštevníkov mimo turisticky značkovaných chodníkov," skonštatoval Janiga.

V mnohých prípadoch to súviselo s porušením návštevného poriadku, ale aj s neskorým nástupom na túry. Už roky horskí záchranári vyzývajú ľudí, aby svoje túry zodpovedne plánovali. Zatiaľ akosi bez odozvy. Turisti totiž zabúdajú na cestu späť. "Prichádzajú o časovú rezervu, ktorú by mohli mať. Treba si uvedomiť, že človek je z túry unavený a ten cieľ už dosiahol, čiže adrenalín je vyplavený a môže sa stať, že začne vzostupovať a zastihne ho tma. Čiže je tam riziko zablúdenia," povedal riaditeľ horských záchranárov.

Alarmujúce sú tragédie v horách, pričom ich je stále veľa. " Posledné dva roky boli veľmi silné, zaznamenali sme každý rok po 40 smrteľných úrazov, čo je naozaj veľmi vysoké číslo. Ten priemer predtým sa pohyboval niekde na úrovni 32-34 smrteľných úrazov ročne, čiže naozaj boli nadpriemerné," uviedol Janiga.

Tento rok zomrelo v horách už takmer 20 ľudí a ešte nie je koniec sezóny. Za každým človekom, ktorý sa z túry už nikdy nevrátil je vlastný príbeh. Smútok v rodinách a medzi priateľmi, no a slovo nikdy nadobudlo reálnu podobu. Preto horskí záchranári stále vyzývajú k opatrnosti, pretože nie je úspech dosiahnuť cieľ, ale vrátiť sa domov živý a zdravý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy