Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lekári v nemocniciach očakávajú nárast počtu pacientov. V Bratislave sa počas víkendu zdvojnásobil
Zdielať na

Lekári v nemocniciach očakávajú nárast počtu pacientov. V Bratislave sa počas víkendu zdvojnásobil

SLOVENSKO / Tretiu vlnu pandémie ohlásilo ministerstvo zdravotníctva približne v polovici leta, napriek tomu je situácia zatiaľ celkom pokojná. V našich najväčších nemocniciach na západe aj východe krajiny už začínajú zaznamenávať zvýšený počet pacientov na covidových oddeleniach. Analytik varuje, že nárast bude pokračovať a naplno ho uvidíme po letných dovolenkách a návrate detí do škôl.

Za tento víkend sa počet pacientov na Covidovom oddelení v Univerzitnej nemocnici v Bratislave zdvojnásobil. "Posledné dva mesiace sa počet hospitalizovaných pohyboval približne na hranici piatich pacientov. Za posledný víkend nám nárazovo pribudlo 5 pacientov s týmto ochorením. Z týchto desiatich pacientov, deviati sú nezaočkovaní. Pacient, ktorý bol zaočkovaný má iba mierny priebeh a čoskoro bude z nemocnice prepustený," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská. 

Obdobne sa situácia vyvíja aj na východe Slovenska. Časť košickej univerzitnej nemocnice bola v druhej vlne pandémie celá covidová. Po relatívne pokojnom lete sa už aj tu pripravujú na tretiu vlnu pandémie.

"Oproti začiatku augusta evidujeme nárast. Posledný týždeň sa počet pacientov hýbe medzi desať až jedenásť," povedal primár kliniky infektológie Martin Novotný. Najmladší hospitalizovaný pacient s covidom má 45 rokov, najstarší 68. Všetci majú jedno spoločné. Ani jeden z nich nie je očkovaný. "Všetci pacienti sú neočkovaní pacienti," dodal Novotný. 

Situácia v Banskej Bystrici je nateraz pokojná. "Aktuálne máme iba jedného hospitalizovaného pacienta s koronavírusom," povedala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. 

Všetky kliniky fungujú v štandardnom režime, operujú podľa rozvrhu a starostlivosť stíhajú poskytovať všetkým pacientom, zrejme sa pod to podpísal aj fakt, že banskobystrický okres patrí medzi najzaočkovanejšie v rámci celého kraja. "V prípade zhoršenia situácie už máme dosť skúseností aby sme vedeli nabehnúť na krízový režim," uviedla Maťašeje.

Matematik Richard Kollár očakáva, že už v blízkej dobe naberie nárast hospitalizácií rýchle tempo. "My už máme údaje z mnohých krajín v zahraničí, ktoré si touto delta vlnou prechádzajú už dlhšie. Najprv vidíme veľa infekcií medzi deťmi a mladšími dospelými a neskôr sa infikujú aj starší ľudia. Vážne zväčšenie počtu hospitalizovaných na Slovensku očakávame v druhej polovici septembra," povedal matematik Richard Kollár. 

Keď porovnáme štatistiky hospitalizovaných ľudí s koronavírusom a štatistiky vážnych stavov v rovnakom čase v minulom a tomto roku, zdá sa, že pandémia sa vyvíja takmer identicky. Matematik Richard Kollár ale odhaduje, že 3. vlnu by sme mali zvládnuť vďaka očkovaným výrazne lepšie.

"Predpokladáme, že hospitalizácie nebudú až tak vysoké ako sme to videli v minulej vlne. Predpokladám, že to bude rádovo 4x menšie. Všetko závisí na tom, do akej miery je imunizovaná tá najohrozenejšia časť spoločnosti - ľudia nad 50 rokov. To znamená, do akej miery sú plne zaočkovaní alebo si prešli infekciou v minulej vlne," dodal Kollár. 

V tejto štatistike aktuálne vedie hlavné mesto. V kategórii 50+ je minimálne prvou dávkou zaočkovaných 74% obyvateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy