Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vo vranovskej fabrike vyrábajú rúška špičkové stroje. Jeden kus urobia do minúty
Zdielať na

Vo vranovskej fabrike vyrábajú rúška špičkové stroje. Jeden kus urobia do minúty

VRANOV NAD TOPĽOU / V súvislosti s mimoriadnou situáciou, ktorá zasiahla celý svet, sa vo vranovskej fabrike na výrobu zdravotníckych pomôcok taktiež pustili do výroby ochranných rúšok. Vyrábajú ich špičkové stroje na pletenie a jedno rúško urobia do minúty.

Vo vranovskej fabrike na výrobu zdravotníckych pomôcok bežia stroje na plné obrátky. Fabrika funguje aj v čase mimoriadnej situácie, pokračujú v dohodnutých zákazkách. Časť strojov vyhradili práve na výrobu rúšok. Sú tvorené z jedného celku bez viazania. Vyzerajú ako časť kukly. Sú praktické a priliehajú lepšie na tvár ako bežné rúška.


"Je to vhodné najmä pre lekárov, ktorí majú zaneprázdnené ruky," povedal spolumajiteľ fabriky Stanislav Obický. Aktuálne dokážu vyrobiť asi 8 tisíc rúšok denne. A to majú do ich výroby zapojených len asi desať percent strojov.

Špičkové stroje si nevyžadujú vysoký počet zamestnancov, jeden človek dokáže naraz ustrážiť a obsluhovať až 24 strojov. Rúška obsahujú látku, ktorá ma permanentnú antibakteriálnu úpravu na báze striebra. A je ich možné po vypratí opakovane použiť.

Z koronavírusu majú obavy aj tehotné ženy. Takto reagujú slovenskí lekári:


Súvisiace články

Najčítanejšie správy