Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Všeobecní lekári žiadajú pacientov o disciplínu. Zavádzajú špeciálny režim
Zdielať na

Všeobecní lekári žiadajú pacientov o disciplínu. Zavádzajú špeciálny režim

BRATISLAVA / Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecných lekárov vydala usmernenia pre zvládnutie mimoriadnej situácie. Striktné body, ktorými sa budú riadiť lekári v ambulanciách sa dotýkajú nás, pacientov. Lekári pracujú v špeciálnom režime a pre šíriacu sa infekciu potrebujú, aby sme do ich čakárni nechodili bez telefonických konzultácií. Hlavná odborníčka Adriana Šimková tvrdí, že teraz od nás pacientov potrebujú, aby sme boli prísne disciplinovaní.

Krízové usmernenia hlavnej odborníčky Adriany Šimkovej upresňujú ako lekári majú fungovať v ambulancii počas každého dňa tak, aby sa sami ochránili pre ochorením. Už teraz lekári v ambulanciách musia obmedziť fyzický kontakt s pacientom. A to sa naďalej meniť nebude.

Ak máme pocit že potrebujeme svojho lekára, skôr ako sa vyberieme za ním, potrebuje nás počuť na telefónnej linke, alebo mu máme napísať mail, poslať esemesku. "Robíme to preto, aby sme ochránili pacientov, ich rodiny, ale aj nás zdravotných pracovníkov," uviedla hlavná odorníčka Adriana Šimková. 

​Toto obvodní lekári v ambulanciách považujú teraz za prioritu. Fyzické vyšetrenie vykonať len u pacienta s akútnymi ťažkosťami. Z epidemiologických dôvodov zabrániť nákaze zdravého pacienta od podozrivého z nákazy. Preventívne prehliadky neposkytnú. Ak máme stav s podozrením na infekciu, máme ihneď volať 155.

Lekári nám v telefonických otázkach určite položia pre nich podstatné otázky, na ktoré potrebujú pravdivé odpovede.

Triediace otázky:
a/ Máme pozitívnu cestovnú anamnézu?
b/ Boli sme v kontakte s infikovanou osobou na koronavírus?
c/ Sme alebo sme boli v nariadenej karanténe?
d/ Máme príznaky infekcie dýchacích ciest?

Recepty, PN-ky aj ďalšie úkony pacientom tiež urobia na diaľku.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy