Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chaos a boj o termíny na očkovanie: Mnohí aj napriek dlhým hodinám snahy, termín nezískali
Zdielať na

Chaos a boj o termíny na očkovanie: Mnohí aj napriek dlhým hodinám snahy, termín nezískali

BRATISLAVA / Nájsť termín na zaočkovanie bolo na hranici nemožného. V sobotu večer mnohí presedeli dlhé hodiny nad počítačmi, aby seba alebo svojich rodičov zaregistrovali na podanie vakcíny. Hneď ako minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval na svojom facebookovom profile, že sa otvorili v online formulári ďalšie miesta na registráciu, nastal chaos. Mnohí, napriek dlhým hodinám snahy, termín nezískali. A aj tí šťastnejší sa síce nahlásili, ale za vakcínou budú musieť cestovať aj stovky kilometrov.

​"Otvorili sme prihlasovanie na očkovanie pre záujemcov nad 60 rokov. Ochrana zdravia našich najstarších občanov je mojou absolútnou prioritou," napísal na sociálnej sieti minister zdravotníctva Marek Krajčí. Chaos, online počítačová hra, Rely Dakar či hazard s ľudskými životmi. Aj takto reagujú nahnevaní ľudia v diskusiách na ministra zdravotníctva. A to pre chaotické prihlasovanie na očkovanie dôchodcov. "Ako to nazvať slušne? Je to utrpenie, lebo som sa dostal do toho, že niekde sú aj voľné miesta. Po dvoch hodinách asi 2-krát a hneď, ako som sa stihol prihlásiť ,tak mi to oznámilo, že už nie sú voľné miesta," povedal Pavol Múdry, senior, bývalý novinár.


"Ak sa vám včera nepodarilo zaregistrovať, vás alebo vašich blízkych ospravedlňujeme sa. Dopyt bol veľmi veľký. Počet nových termínov by sa však v najbližších týždňoch mal zvyšovať," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Aj odborníka na programovanie, ktorý už v minulosti spolupracoval na webe korona.gov.sk, ako aj s Národným centrom zdravotníckych informácií, online registračný formulár prekvapil a doslova frustroval. "Ani mne sa nepodarilo zaregistrovať mojich rodičov a svokrovcov tak, akoby som si predstavoval. To znamená, že pôjdu do jednej nemocnice obidvaja a naraz," vyjadril sa Filip Likavčan, programátor, IT špecialista.


Národné centrum zdravotníckych informácií svoju zodpovednosť za online registračné formuláre prehadzuje ako horúci zemiak na Ministerstvo zdravotníctva. Inokedy je to zas opačne. "Národné centrum zdravotníckych informácií upravilo formuláre a možnosti registrácie podľa vyhlášky," uviedla hovorkyňa NCZI Veronika Bauch. "Od budúceho týždňa bude platiť aktualizovaná očkovacia stratégia a na jej základe sa otvorili vakcinačné termíny pre osoby nad 60 rokov. Z toho dôvodu bol upravený aj registračný formulár, ktorý umožnil prihlásiť sa len osobám starším ako 60, resp. 70 rokov," ozrejmila Eliášová.

Faktom ale ostáva, že aktuálny systém spôsobil v čase lockdownu, že dôchodcovia musia za vakcínou cestovať. A v mnohých prípadoch nielen do najbližšieho okresu. Dôchodca z Galanty napríklad do Dolného Kubína, oravský senior do Michaloviec či Zemplínčan do Dunajskej Stredy. Ako si systém objednávania predstavujú slovenskí dôchodcovia a ich deti - to si minister zdravotníctva môže taktiež prečítať pod svojim statusom.

Aj podľa IT odborníkov a programátorov by sa dal prihlasovací formulár zlepšiť niektorými jednoduchými opatreniami. "Napríklad ľudia by sa mohli registrovať dopredu do nejakého poradovníka a systém by im potom postupne prideľoval dátumy, kedy by sa prišli zaočkovať," povedal Likavčan. "Národné centrum zdravotníckych informácií v súčasnosti tiež pracuje na zmenách registračného formulára, ktoré by mali viesť k jednoduchšiemu registrovaniu na očkovanie," vyjadrila sa Eliášová. 






Súvisiace články

Najčítanejšie správy