Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Biela záhada na brehoch Zemplínskej Šíravy. Na jednej z pláží sa objavili polystyrénové guličky
Zdielať na

Biela záhada na brehoch Zemplínskej Šíravy. Na jednej z pláží sa objavili polystyrénové guličky

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA / Biela záhada na brehoch Zemplínskej šíravy. Na jednej z pláží slovenského mora sa objavili polystyrénové guľôčky neznámeho pôvodu. Znečistený je približne 300 metrový úsek v blízkosti hladiny. Domáci aj turisti si ideálnu dovolenku predstavovali inak.

Pláž je obsypaná bielymi guličkami. Rekreanti si ich všimnú ihneď pri prvom vstupe do vody. "Žiaľbohu píšete nám niektorí, že ste to museli spratávať lopatami, lebo na niektorých miestach toho bolo dosť," hovorí Anna Kornajová z občianskeho združenia Šíravania. Turisti sa obávajú, že môže ísť o stavebný odpad. Počas letných mesiacov však platí pri slovenskom mori stavebná uzávera. Ihneď po vyplavení guličiek začala samospráva kontrolu prác pri vode. "Okamžite inicioval náš stavebný úrad, aby išiel vykonať štátny stavebný dohľad. Dávame zákaz stavebnej činnosti počas letnej turistickej sezóny," vysvetľuje Marián Makeľ, starosta obce Vinné. 

Podľa rekreantov sa polystyrénové guľky nachádzajú nielen na brehu, ale stretli sa s nimi aj vo vode. Postupne ich vietor unáša na všetky svetové strany a zrejme sa vyplavia aj na ďalšie pláže: "Nevidela som to teda nikde, iba tuto na tomto kúsku." "V podstate až teraz registrujeme, že sa to tu nachádza, už to bolo aj včera." "My sme boli tam ďalej a toho toľko nebolo. Teraz to vidím prvý krát toľko veľa."

Zdroj znečistenia vodnej plochy sa zatiaľ odhaliť nepodarilo. Obec preveruje aj možnosť, že guličky boli súčasťou športovej atrakcie. "Čiastočky takých nafukovacích vakov, ktoré sa používajú na ťahanie za motorovými člnmi," hovorí starosta obce Vinné. Samospráva odstráni toto znečistenie na vlastné náklady. Ďalší postup bude závisieť od množstva polystyrénových guličiek a vyčíslenej škody. "Najneskôr do zajtra tento odpad odstránime. Budem hneď aj iniciovať Okresný úrad odbor životného prostredia," informuje Makeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy