Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kým doteraz to vyzeralo iba na bitku bánk o klienta, najnovšie sa na trhu s hypotékami rozpútala doslova vojna
Zdielať na

Kým doteraz to vyzeralo iba na bitku bánk o klienta, najnovšie sa na trhu s hypotékami rozpútala doslova vojna

BRATISLAVA / Kým doteraz to vyzeralo iba na bitku bánk o klienta, najnovšie sa na trhu s hypotékami rozpútala doslova vojna. Záujem o úvery na bývanie je vysoký a finančné domy sa predháňajú v ponukách. Úrokové sadzby sú už iba mierne nad nulou a to prekvapujúco aj pri dlhodobých fixáciách.

Záujem o úvery na bývanie neustále rastie a tým aj zadlženosť domácností. "Objem hypoték bol v júni viac ako 35,5 mld. eur a druhý štvrťrok bol vôbec najsilnejší v celej histórii Slovenska," uviedol hovorca Národnej banky Slovenska Peter Majer.

Jedným z dôvodom je konkurenčný boj medzi bankami, ktorý tlačí ich cenu na samé dno. S výhodnými ponukami ako keby sa roztrhlo vrece. Niet divu, že dlžníci skáču medzi bankami a neváhajú ich meniť podľa toho, kde im dajú lepšie podmienky.

Ani jedna nechce o klienta prísť a nevzdávajú to ani vtedy, ak sa rozhodne prejsť ku konkurencii. Na vlastnej koži to zažil aj náš divák. "Nám došlo z predchádzajúcej banky, v ktorej sme mali úver 13 rokov, že nám poskytnú výhodné podmienky, lepšie ako tie terajšie," povedal klient banky.


Výška úrokovej sadzby im takmer vyrazila dych. "Tá banka predchádzajúca nám ponúkla 0,3 % úrok," dodal klient.

A k tomu preplatenie poplatku za predčasné splatenie úveru. Aj to je dôkaz, že banky využívajú hypotéky vo vojne o klienta ako najsilnejšiu zbraň."Hypotéka je zaujímavý nástroj pre získavanie nových klientov banky a dlhodobo si cez hypotéku vedia udržať klienta v banke," skonštatoval riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

"Navyše im k tomu často ponúkajú poistenie úveru a nehnuteľnosti a rôzne investičné programy," doplnil finančný expert Marián Búlik.

Úvery na bývanie pre banky prestávajú byť ziskové, napriek tomu patria k dôležitým nástrojom obchodnej politiky. Kým menšie sa snažia prilákať na lacné krátkodobé fixácie, u väčších je to inak. "Sa naopak snažia zatraktívniť dlhšie fixácie hypoték predovšetkým 10-ročné, kde sa dnes klienti vedia dostať na úrok pod 1 % a to aj bez poistenia úveru. Takáto ponuka je dnes na trhu prvý raz v histórii," vysvetlil Búlik.


"To, že banky sa stále držia hypoték a stále znižujú úrokové sadzby na hypotékach je dobrá správa pre klientov,"
povedal Ovčarik.

Ak to pôjde takto ďalej, nie je vylúčené, že banky nám v budúcnosti budú za hypotéky ešte aj platiť. Vojnu o nášho diváka však v tomto prípade nevyhrali.
"Kto neskoro chodí, sám sebe škodí," uzavrel divák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy