Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dôchodková reforma z dielne ministra Krajniaka má reálne kontúry. Proti sú veľkí zamestnávatelia aj časť koalície
Zdielať na

Dôchodková reforma z dielne ministra Krajniaka má reálne kontúry. Proti sú veľkí zamestnávatelia aj časť koalície

BRATISLAVA / Minister Krajniak rátal s odporom pri návrhu dôchodkovej reformy a tak sa aj stalo. Jej súčasťou má byť aj zavedenie rodičovského bonusu od roku 2023, ktorý by chcel financovať aj zo zvýšenia sociálnych odvodov najbohatším ľuďom. Možno však z toho nič nebude, pretože koaličných partnerov to vôbec nenadchlo. A proti sú aj veľkí zamestnávatelia.

Podstatou rodičovského bonusu má byť to, že každý pracujúci na Slovensku by mohol svojim rodičom na penzii každý mesiac poukázať pár percent zo svojho príjmu. Dokopy by to bolo okolo 600 miliónov eur ročne a časť z tej sumy by chcel Krajniak získať tak, že najbohatším ľuďom zruší strop na sociálne odvody, a teda by platili viac.

"Očakávam, že tu bude odpor voči takémuto opatreniu, ale my si myslíme, že ľudia, ktorí majú príjem 7700 eur mesačne a viac si môžu dovoliť byť trochu solidárnejší, lebo aj tak budú na dôchodku zabezpečení veľmi dobre," uviedol šéf rezortu sociálnych vecí Milan Krajniak.

Ako minister Krajniak predpokladal, tak sa aj stalo. SaS je proti zvyšovaniu daní a odvodov, a ani strana Za ľudí z toho nie je osobitne nadšená. Podľa premiéra Hegera, koalícia o tom samozrejme ešte bude rokovať. Nateraz zareagoval slovami, že nemôžu ľuďom sľubovať niečo, čo im nevedia dať.

"Holubov na streche už bolo dosť. čiže musíme im ponúknuť vrabcov v hrsti a táto reforma bude kvalitná vtedy, ak budeme vedieť ľuďom garantovať jej výsledky dlhodobo udržateľné," vyhlásil premiér Eduard Heger.


Zámer ministerstva práce už skritizovali Republiková únia zamestnávateľov, Klub 500, či Asociácia priemyselných zväzov a dopravy. Podľa nich to okrem iného môže spôsobiť, že vysoko kvalifikovaní odborníci odídu do zahraničia.

"Ministerstvo práce týmto návrhom ďalej polarizuje, rozdeľuje spoločnosť a rozoštváva menej, a lepšie zarábajúcich obyvateľov," povedal výkonný riaditeľ Klubu 500, Tibor Gregor.

"Tento návrh považujem za natoľko nereálny, že ho vnímam ako udičku ministerstva nahodenú na hľadanie budúceho kompromisu," myslí si predseda finančného výboru Marián Viskupič.

Ministerstvo práce naznačuje, že ak by mu počas schvaľovacieho procesu mali jednotlivé časti reformy rozoberať, tak to radšej celé stiahne, pretože nemá zmysel schváliť niečo neduživé, vypitvané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy