Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Farma ošípaných trápi obyvateľov už roky. Tvrdia, že močovka tečie po celej obci
Zdielať na

Farma ošípaných trápi obyvateľov už roky. Tvrdia, že močovka tečie po celej obci

RIMAVSKÁ SOBOTA / Obyvateľov Kružna už roky trápi zápach, ktorý uniká z miestnej farmy.

Na mieste už boli policajti aj hasiči. Z oploteného areálu farmy ošípaných skutočne tiekla silne zapáchajúca tekutina.

"Pravdepodobne močovka. Ale to bola močovka aj s hustým. No neviem to popísať, že čo to bolo. Len tu bol neskutočný smrad a tieklo to dole po ceste," povedala obyvateľka obca pani Valéria. "Hrozí, že to môže byť aj v spodných vodách," vyjadril sa pán Zdeno. 

Po čase neznáma látka už síce z areálu farmy nevyteká, zápach je stále výrazný. Dôvodom úniku mal byť malý technický problém na kanalizačnej sústave.

"Došlo k malému úniku vody, ktorou zamestnanci čistili maštaľ s prímesou hnojovice. Únik bol zaznamenaný prevažne v areáli podniku na vlastných pozemkoch. Problém sme ihneď odstránili vlastnou technikou," uviedol generálny riaditeľ SIŽP Ladislav Sedmák. 

Dodal, že škody na životnom prostredí nespôsobili. Podľa miestnych obyvateľov ale nepríjemný zápach nie je problémom iba tohto týždňa.

"Bývame tu 25 rokov, ale za 25 rokov tu fakticky neviete poriadne vetrať," povedala pani Valéria. Farma ošípaných sa nachádza na kopci nad obcou, asi kilometer od rodinných domov. Generálny riaditeľ ale odmieta tvrdenia, že sa jedná o dlhodobý problém.

"Mrzí nás reakcia nespokojných novousadlíkov, ktorý takýmto spôsobom poškodzujú dobré meno našej spoločnosti a budeme zvažovať právne kroky voči takémuto osočovaniu. Všetkým obyvateľom obce Kružno sa ospravedlňujeme," vyjadril sa Sedmák. 

To, že zápach trápi miestnych už dlhšie, svedčí aj petícia z roku 2018. "Podpísalo sa minimálne 95 percent obyvateľov Kružna," povedal pán Zdeno. "Zlepšila sa na asi približne rok a teraz sa to znova opakuje. V pravidelných intervaloch ten smrad ide po celej obci," dodal pán Zdeno. 

Vedenie firmy sa bráni. Chovajú ošípané, prirodzenou súčasťou takejto farmy je zápach. Vplyv na jeho šírenie môže mať aj počasie a vplyv vetra. Uviedli, že sú pravidelne monitorovaný inšpekciou životného prostredia. "V jednom prípade bola uložená aj sankcia za zistený správny delikt, v druhom prípade bol prevádzkovateľ vyzvaný na podanie žiadosti o zmenu integrovaného povolenia. V súčasnosti evidujeme ďalší podnet, ktorému sa budeme v najbližšej dobe venovať," dodal Jenčo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy