Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
UZATVÁRANIE HRANIČNÝCH PRIECHODOV: Protesty, nadávky a nespokojnosť
Zdielať na

UZATVÁRANIE HRANIČNÝCH PRIECHODOV: Protesty, nadávky a nespokojnosť

BRATISLAVA / Na Slovensku pribudli iba traja infikovaní koronavírusom. A v čiernej fáze a v druhom stupni varovania či ostražitosti nemáme žiadny okres. Aj napriek tomu Slovensko zatvára desiatky menších hraničných priechodov. Od dnes začali aj s intenzívnymi kontrolami za asistencie vojakov. Zatvorenie hraníc môže znamenať problém nielen pre ľudí dochádzajúcich za prácou, ale aj pre slovenský turizmus.

Hraničný priechod Bratislava Kopčianska-Kitsee je jedným z vyše 30-tich priechodov, ktoré v priebehu dňa dnes uzatvárali. Ešte napoludnie ho ale využívali najmä slovenskí cyklisti. "Je to veľmi nepríjemné aj to ako sa správajú k občanom Slovenska," povedala obyvateľka okolitej obce. 

Zatiaľ čo malý hraničný priechod v Petržalke využívali najmä cyklisti, inde uzavretie skomplikuje ľudom príchod do práce. Proti zatvoreniu hraničnému priechodu Vrbové sú aj ľudia zo širokého okolia. "Toto opatrenie sa mi zdá urýchlené a nepremyslené," povedal starosta obce Vrbové Dušan Eliáš. Desiatky ľudí žijúcich v pohraničí cestujú do susedného Česka nielen za rodinami, ale najmä do práce. V trenčianskom kraji zatvoria až 5 priechodov.  "Je to diskriminácia, máme to tu pár kilometrov a takto si musíme nadchádzať 100 kilometrov," povedala obyvateľka Vrbového. "Pokiaľ uzavrú tento prechod, tak znemožnia našim zamestnancom chodiť do práce," uviedol zástupca českej firmy Jakub Eichler. "Tá hranica tu je, prečo by sa mala uzavrieť? Len preto, že štátu sa sem nechce poslať policajtov," povedal obyvateľ obce. 

​Šport, cesta do práce či obedy - inde zas uzatvorenie hraníc skomplikuje cestovný ruch. Medzi uzatvorené hraničné priechody bude patriť aj Lysá Poľana. Turisti, ktorí sa vyberú na túru do Tatier tak budú musieť celú trasu obchádzať asi o 30 kilometrov navyše namiesto toho, aby jednoducho prešli cez most. "Je tu skvelá trasa - takže uzavretie tohto priechodu je veľmi zlou správou," povedala poľská turistka. Obrovský problém budú mať obchodníci v prihraničnej oblasti. Tí sú závislí na turistoch smerujúcich na Morské oko. "Je to veľmi zlé - zavrú priechod a my budeme bez klientov.," povedala pani Katarína, ktorá pracuje v pohraničí. 

Hlavy v smútku majú pre uzavretý hraničný priechod aj na Zamagurí. Neprešiel ani mesiac a betónové zátarasy sú späť. Na ako dlho nevedno. Uprostred letnej turistickej sezóny im jediný zamagurský hraničný priechod uzatvorili. Ľudia nechápu prečo sa tak stalo. Obchádzať to budú musieť vyše 100 kilometrov. "Pracujem v zahraničí a nikde sa nedeje toto," uviedol okoloidúci. Protestovalo sa aj na hraničnom priechode Čirč leluchov, ľudia sú presvedčení o tom, že nie sú malý priechodom a zatvorenie hraníc im veľmi skomplikuje pracovný aj súkromný život. 

Uzatvorených bude cez 30 menších priechodov na hraniciach s Rakúskom, Maďarskom, Českom či Poľskom. Uzatvárať a otáčať ľudí začali dnes podvečer. Menšie hraničné priechody uzatvorili pre nedostatok pracovných kapacít, ktoré by ich odkontrolovali. Podľa štátneho tajomníka našej diplomacie Martina Klusa, Slovensko muselo tuto skutočnosť notifikovať nielen so susednými krajinami ale aj v rámci Schengenu. "Podobne sme to mali aj v prípade Maďarska, ktoré bolo od 1.septembra v podstate až do druhej polovice júna uzavretou krajinou pre všetkých občanov EÚ. Toto nie je prípad Slovenska a ja predpokladám, že hraničné kontroly, ktoré budú zavedené v týchto hodinách budú mať len dočasný charakter a majú poslúžiť tomu, aby sme dokázali vykonať vyhlášku, ktorá prichádza do platnosti najmä v piatok tohto týždňa," povedal tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

V priebehu dňa sa na hraniciach v okolí Bratislavy kontroly nezaznamenali. Tie začali až od 19tej, a to s podporou ozbrojených síl. Bolo nasadených cez 50 vojakov. "Celkovo je na plnenie týchto úloh pripravených vyše 300 príslušníkov OS SR," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kakaščáková. Zapojené budú aj policajné zložky. "Príslušníci policajného zboru budú pri zdravotno-bezpečnostných kontrolách preverovať splnenie povinnosti registrácie na webe e-hranica, ako aj preukázanie splnenia podmienok na uplatnenie výnimky z karanténnych povinností," uviedla hovorkyňa prezídia PZ SR Denisa Baloghov.  "Tieto kontroly by nemali byť auto po aute, ale mali by mať skôr priebežný charakter," uviedol Klus. 

​Od 19-tej začali kontroly aj na troch slovenských letiskách a to v Bratislave, v Košiciach a v Poprade. Kontroly sa budú vykonávať taktiež vo vytypovaných vlakoch a na vlakových staniciach. Výnimku z kontrol bude mať nákladná doprava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy