Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Medzilaborciach otvorili najväčšiu expozíciu 1. svetovej vojny na Slovensku
Zdielať na

V Medzilaborciach otvorili najväčšiu expozíciu 1. svetovej vojny na Slovensku

MEDZILABORCE / V Medzilaborciach otvorili najväčšiu stálu expozíciu 1. svetovej vojny na Slovensku. Má pripomínať, že mier nie je samozrejmosť. Expozíciu tvoria stovky historických predmetov, ktoré zostali ukryté vo frontových líniách, či na povalách starých domov.

Bojová činnosť na severovýchode si vyžiadala viac ako 50-tisíc padlých a nikde inde na Slovensku nie je také množstvo vojenských cintorínov ako práve tu. Jeden z nich posvätili v Medzilaborciach. Zároveň v nevyužitých priestoroch kultúrneho domu zriadili expozíciu 1. svetovej vojny. Jedna časť budovy tak patrí kráľovi popartu, druhá vojenskej histórii. Nájdete tu stovky exponátov, ktoré sú svedkami ťažkých bojov priamo na severovýchode. "Viacero chladných zbraní, ktoré pochádzajú z povalových nálezov, časť výstroje, ktorá bola nájdená v priestore Karpát v dedinách, v starých domoch," povedal Daniel Hurai, Prešovský klub vojenskej histórie Dukla. "Je to najväčšia expozícia z 1. svetovej vojny na Slovensku," vyjadril sa primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský.

Snáď najvzácnejšia je ucelená zbierka záslužných krížov. "Vidieť pohromade takýto komplet je vzácne aj v múzeách európskeho významu," skonštatoval Hurai. Klub vojenskej histórie Beskydy sa problematike 1. svetových vojen venuje roky. Práve vďaka práci nadšencov vieme o bojoch na severovýchode viac. "Ešte pred desiatimi rokmi by sme mohli hovoriť o bielom mieste slovenskej histórie. Nikde verejnosti momentálne nie je prístupných toľko informácií o priebehoch bojov ako práve tu," povedal Radoslav Turik, Klub vojenskej histórie Beskydy. "Spomienky obyčajných vojakov, generálov. Takéto príbehy ľudí najlepšie ukazujú, že mier nie je samozrejmosť a že sa vojna môže dotknúť aj nášho regiónu," skonštatoval Martin Drobňák, predseda Klubu vojenskej histórie Beskydy.

V Medzilaborciach zároveň vybudovali náučný chodník, ktorý turistov prevedie vojnovými miestami. "Sú rozmiestnené po celom meste, pamätník českej družky, táto expozícia, rozhľadňa na vrchu Kýčera, kde prebiehala vojenská činnosť," povedal Drobňák. Podľa slov primátora chcú túto expozíciu ešte rozšíriť tak, aby v Medzilaborciach dokonca vzniklo osobitné múzeum 1. svetovej vojny. "Medzilaborce boli centrom bojov 1. svetovej vojny na území Slovenska," dodal Višňovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy