Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Máte problém s novými dopravnými značkami? Pomôžeme vám s tým. Takýto je ich význam
Zdielať na

Máte problém s novými dopravnými značkami? Pomôžeme vám s tým. Takýto je ich význam

BRATISLAVA / Kto robil testy v autoškole pred niekoľkými rokmi, asi ho občas prekvapia nové pravidlá v cestnej premávke alebo nové dopravné značky. Keďže niektorí majú s novými dopravnými značkami, ktoré sa objavujú pri ceste problém, podujali sme sa pomôcť a vysvetliť ich význam.

Niektorým dopravným značkám, ktoré sa postupne objavujú na Slovensku, nie každý rozumie. Dokonca z poniektorých sa ľuďom až hlava zakrúti. Napríklad ako v prípade dopravnej značky "zákaz zastavenia", do ktorej pribudli šípky - a to hneď na niekoľko spôsobov. Táto dopravná značka má rovno šesť rôznych prevedení. A keďže sme šípili s jej pochopením problém, urobili sme si overovaciu anketu. Len jeden z desiatich si tipol správne. A pritom ide len o spojenie dvoch značiek do jednej. Tak, aby sme vodičom pomohli a nemali do budúcna problém, oslovili sme človeka, ktorý význam dopravných značiek vyučuje.

"Vlastne tie šípky sa zmenili, že sú neni ako dodatková tabuľa, dodatková dopravná značka, kde začína v podstate šípka, ale vlastne tá šípka je už v tej dopravnej značke. To znamená, že keď tá biela šípka je k vozovke, to je začiatok toho úseku, kde platí tá dopravná značka. Keď tá šípka je v podstate aj k vozovke, aj od vozovky, to je priebeh a keď tá šípka biela je od vozovky, tak to je koniec platnosti tejto dopravnej značky," ozrejmil inštruktor autoškoly Milan Lapin.

Na cestách sa môžete v najbližšom čase stretnúť aj so šípkami, ktoré budú na značke ukazovať opačnými smermi. To bude v prípade, že idete po jednosmerke. "Kde tá dopravná značka môže byť umiestnená naľavo a vlastne tá šípka k vozovke je naopak a vlastne je to začiatok. Ale tam je vlastne dôležité, či tá šípka biela smeruje k vozovke alebo od vozovky. K vozovke je začiatok, od vozovky je ukončenie platnosti dopravnej značky," vyvsetlil Lapin. Zo starým značením sa budeme stretávať do roku 2022. K ním sa budú postupne pridávať nové značenia "zákaz státia" so šípkami v značke. Po roku 2022 by sme mali mať popri ceste už len nové značenie. A porušovať túto dopravnú značku sa naozaj nevypláca. Prioritne pre bezpečnosť, ale nemôžeme zabudnúť ani na postih.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy