Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Matovič sľuboval revolúciu vo verejnom obstarávaní, Holý avizoval zásadné zmeny od augusta. Teraz je však už zrejmé, že to bude neskôr
Zdielať na

Matovič sľuboval revolúciu vo verejnom obstarávaní, Holý avizoval zásadné zmeny od augusta. Teraz je však už zrejmé, že to bude neskôr

BRATISLAVA / Ešte vlani v októbri vtedajší premiér Matovič sľuboval revolúciu vo verejnom obstarávaní, ktoré sa každoročne týka obrovského množstva peňazí. Podpredseda vlády Štefan Holý avizoval, že zásadné zmeny by mali platiť od tohtoročného augusta. Teraz je však už zrejmé, že to bude neskôr.

Keď na jeseň podpredseda vlády Štefan Holý predstavil svoj úmysel zmeny pravidiel vo verejnom obstarávaní, vyvolalo to veľký rozruch, ba až odpor. Podľa Holého má novela zabezpečiť efektívnejšie, rýchlejšie a transparentnejšie verejné obstarávanie. "Maďarsko a Rakúsko do milióna nezverejňujú absolútne nič, idú priamymi zadaniami pri stavbách. od milióna do 5,3 milióna idú cez prieskum trhu," uviedol vicepremiér Štefan Holý.

Prakticky okamžite sa však začala kopiť kritika, že niektoré zmeny môžu situáciu ešte zhoršiť.  "Vláda chystá zmeny v zákone o verejnom obstarávaní tak, že mimovládne organizácie už nebudú môcť podávať podnety," napísala v stanovisku organizácia Zastavme korupciu.

"Pomerne veľký rozsah zákaziek sa dostane mimo štandardného režimu súťaženia," skonštatoval primátor Hlohovca a nezaradený poslanec Miroslav Kollár.


K návrhu prišlo veľmi veľa pripomienok, mnohé z nich zásadné, a pôvodný materiál sa teda upravuje. "Sme v štádiu, kedy máme rozporové konania s pán podpredsedom Holým, ale aj s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie pánom Hlivákom," informovala vicepremiérka Veronika Remišová.

No a práve ÚVO je tá inštitúcia, ktorá by mala mať silné postavenie pri verejných obstarávaniach. Úrad už predstavil svoje návrhy, aby tieto procesy boli čo najlepšie. "Teda, aby sa zvýšila odbornosť vo verejných nákupoch, a aby sa za verejné nákupy niesla zodpovednosť. Zároveň navrhujeme, a voláme po sprísnení trestného poriadku," povedal predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Teraz ide o to, aby sa rôzne štátne orgány dali dokopy a výsledok ich snaženia bol čo najlepší, najefektívnejší pre republiku ako celok. "Čo sa týka novely o verejnom obstarávaní, predpokladám, že pôjde na najbližšiu schôdzu národnej rady, ktorá bude v júli," uzavrela vicepremiérka Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy