Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pandémia je na ústupe: Počet úmrtí klesá
Zdielať na

Pandémia je na ústupe: Počet úmrtí klesá

BRATISLAVA / Ústup pandémie na Slovensku sa odzrkadlil aj v počte úmrtí obyvateľstva. Od začiatku tohto roka ich najmenej zomrelo v máji, bolo ich štyri a pol tisíc. Pre porovnanie - v januári zomrelo u nás 9.100 ľudí a nad-úmrtnosť bola 79-percentná. Informácie zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Prvé tri mesiace tohto roka malo zvýšený počet úmrtí na Slovensku na svedomí ochorenie Covid-19. V apríli a v máji tomu síce tak nie je, ale štatistický úrad stále eviduje niekoľkopercentnú nadúmrtnosť.

"Najviac ľudí zomieralo na kardiovaskulárne problémy alebo nádory. Covid-19 klesol na tretiu priečku," povedala hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová. Pokles úmrtí na ochorenie Covid-19 potvrdil aj hlavný patológ Slovenskej republiky. "Čo sa týka úmrtnosti, tak tá sa oproti začiatku roka znížila. Stále sa to číslo hýbalo na hranici 351 za jeden deň,"  uviedol hlavný patológ SR Michal Palkovič. Počas prvých mesiacov roka nárast úmrtnosti v jednotlivých krajoch kopíroval vývoj situácie s pandémiou. 

V máji sa výrazné rozdiely medzi krajmi takmer stratili. Bratislavský a Trnavský mali najmenej zomretých na Covid-19 v prepočte na 100-tisíc obyvateľov. "Vyšší priemer úmrtí mal košický región, ktorý mal v máji úmrtnosť tamer 20 percent," povedala Morháčová. Celkovo v máji na Slovensku zomrelo 4 500 ľudí, čo je najmenej za posledných 8 mesiacov.

Nižší počet úmrtí znamená po dlhých mesiacoch pre pohrebné a kremačné služby vrátanie sa k fungovaniu ako pred pandémiou a najmä pri kremáciách výrazné zníženie čakacích dôb. "Tam sa posúvali termíny niekedy až na 4-5 týždňov na dodanie urien. Teraz je to v rámci 5 až 2 dní. Áno musím potvrdiť, že sa to dostáva do normálu v rámci Slovenska a pohrebných služieb," uviedol predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž. Ako vyplýva z údajov Štatistického úradu, čo sa oproti predchádzajúcim mesiacom tohto roka nezmenilo je, že aj v máji výrazne viac ľudí zomrelo vo veku od 65 do 74 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy