Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podmienky pre zápis detí do škôlky sa môžu zjednodušiť. ZMOS však hovorí o chaose
Zdielať na

Podmienky pre zápis detí do škôlky sa môžu zjednodušiť. ZMOS však hovorí o chaose

BRATISLAVA / V parlamente schválili novelu školského zákona, ktorá umožňuje poskytovať povinné predprimárne vzdelávanie aj nesieťovým zariadeniam. Ale len dočasne. Podľa "Združenia miest a obcí" to však teraz spôsobí ešte väčší chaos. Mnohí rodičia totiž už svoje deti prihlásili do štátnych škôlok a svoje rozhodnutie teraz môžu zmeniť.

Novela školského zákona prichádza v čase, kedy sú zápisy detí do materských škôl už uzavreté. "Ideme do obdobia, ktoré znervózni rodičov a vytvorí nekomfort pre samotných zriaďovateľov, pretože sami dnes netušíme, kedy ktorý rodič sa ozve ktorej materskej škole, že si berie dieťa do nesieťovej," uviedol odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

Pán Tomáš je jednym z rodičov, ktorý zapísal dieťa do štátnej škôlky ale veľmi by ho chcel ponechať v súkromnej. "Naozaj som nevidel dôvod prečo by mala meniť škôlku, teraz rok predtým ako pôjde do školy. Vypýtali sme si výnimku aby mala individuálne štúdium," povedal nahnevaný otecko.


Otcovi poradila ako postupovať riaditeľka škôlky. "Niečo sme začali robiť, tak sme dopredu začali obvolávať pani riaditeľky štátnych a súkromných sieťových  materských škôl, ktoré by boli ochotné naše deti zapísať, a zároveň, po vydaní rozhodnutia o prijatí takéhoto dieťaťa, vydať povolenie na individuálne vzdelávanie v našom zariadení. To znamená, že môže ostať v našom zariadení s tým, že kontrola či dieťa je vzdelávané v poriadku, či napreduje tak ako má a bude pripravené na školskú dochádzku, to kontroluje kmeňová materská škola,"  skonštatovala Lucia Brandstetter z Aliancie súkromných jaslí a škôlok.

Poslanecká novela z dielne Obyčajných ľudí ale veci výrazne zjednoduší a využije ju aj Tomáš. Svoje dieťa zo štátnej škôlky odhlási a vráti do súkromnej.

"Našou novelou zákona pomáhame rozšíriť kapacity miest v materských školách. Dieťa môže v zariadení do ktorého chodí dva až tri roky ostať. Podmienkou je aby sa takéto zariadenie zapísalo do registra, ktoré zriadilo ministerstvo školstva, pri dodržaní troch dôležitých podmienok," uviedla poslankyňa najsilnejšej koaličnej strany Mária Šofranko.

Súkromné škôlky teda musia splniť priestorové požiadavky, musia mať kvalifikovaných učiteľov a tí musia deti vzdelávať v rámci štátnych predpísaných osnov.  

"Dĺžka procesu zapisovania týchto zariadení do registra bude záležať od toho, v akom časovom horizonte záujemcovia ministerstvu školstva predložia doklady," uzavrelo tlačové oddelenie rezortu školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy