Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Epidémia salmonelózy v trenčianskej škôlke: Ochoreli desiatky detí. Niektoré z nich museli hospitalizovať
Zdielať na

Epidémia salmonelózy v trenčianskej škôlke: Ochoreli desiatky detí. Niektoré z nich museli hospitalizovať

TRENČÍN / Trenčianski hygienici najnovšie riešia epidémiu salmonelózy, ktorá vypukla v súkromnej materskej škole v Trenčíne. Väčšina detí začala zvracať, mala črevné problémy a vysoké teploty. Niektoré z nich dokonca skončili v nemocnici.

Hygienici okamžite zariadenie zatvorili a začali šetrenie. "Jedná sa o salmonelózu, kde z 38 detí nám ochorelo 28. Robili sa stery jedla, prostredia, všetko nasvedčuje tomu, že pôvodcom epidémie je jedlo zo zariadenia spoločného stravovania" informovala riaditeľka RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková. 

Obed v materskej škole nevarili, ale priviezli ho sem z iného zariadenia

Hygienici vytypovali aj druh jedla, ktorý mal deťom spôsobiť problémy. "Asi to boli špenátové halušky," informuje Bučková. Pár hodín potom, ako sa deti naobedovali, začali mať prvé príznaky.

Niektoré z detí skončili v nemocnici

"Tam boli vysoké teploty, zvracanie a hnačky," informuje Bučková. "Prijali sme sedem detí, momentálne sú tu tri, ich stav je stabilizovaný. Deti boli hospitalizované z dôvodu podania infúzií," hovorí riaditeľ FN TN Tomáš Janík. 

Materská škola prešla dôkladnou dezinfekciou a zostáva naďalej zatvorená

"Je nám to ľúto, nevieme odkiaľ to prišlo, prešetruje to hygiena, ktorá u nás žiadne pochybenie nenašla," hovorí riaditeľka materskej školy Nikola Valachová. Hygienici vzali vzorky aj v zariadení v ktorom obed varili. Tu sa salmonelózou nakazil jeden dospelý stravník. "Ak tam by bola potvrdená salmonela, tak zariadenie zatvoríme," hovorí Bučková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy