Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Paradox Sputnika V: Expirácia vakcíny podľa šéfa Imuny nemusela vypršať
Zdielať na

Paradox Sputnika V: Expirácia vakcíny podľa šéfa Imuny nemusela vypršať

BRATISLAVA / O ruskú vakcínu Sputnik V už na Slovensku nie je záujem. Na svojom zasadnutí vláda rozhodla, že vakcíny ponúkne krajinám na Balkáne alebo v južnej Amerike. Podľa rezortu zdravotníctva je dôvodom blížiaci sa koniec expirácie.

Ruský Sputnik V pristál na Slovensku presne 1.marca. To, čo spôsobil miesto očkovania sa navždy zapíše aj do histórie našej krajiny.

"Celá ta akcia so Sputnikom z pohľadu toho, ako to bolo manažované, je to jedna veľká blamáž," vyhlásil na tlačovej konferencií vicepremiér Richard Sulík.

Po obrovských, najmä politických peripetiách sa pomaly rozbehlo očkovanie touto ruskou vakcinačnou látkou. Kritika však smerovala práve k nedostatočnému počtu očkovacích centier v nádväznosti na dostupnosť tejto vakcíny. S čím priamo súvisí aj rýchlosť očkovania Sputnikom V.

"K dnešnému dňu je vakcínou Sputnik V na Slovensku zaočkovaných viac ako 14 000 ľudí,"  informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Dôvod, prečo sa nakoniec Slovensko zbavuje tejto vakcíny je veľmi jednoduchý. Nestihli sme ju spotrebovať a koniec záruky sa blíži obrovskou rýchlosťou.

"Expirácia vakcín prvých dávok končí v júli. Druhých dávok v auguste. A preto sme sa rozhodli, že to množstvo, ktoré odhadujeme, že by sme nespotrebovali na Slovensku ponúkneme ďalším krajinám," dodala Eliášová.


Čierna hora, Bosna a Hercegovina, Severné Macedónsko, či Albánsko. Balkánske krajiny prejavili záujem o darovanie vakcíny. Do hry však aj tu vstúpil Igor Matovič. Tentoraz ako sprostredkovateľ predaja nášho sputnika do Južnej Ameriky.

"Po 4-mesačnej antikampani by mnohí hlúpi ľudia boli veľmi radi, aby vakcína Sputnik expirovala a nemohla sa viac použiť. Aby som takej prízemnej radosti zabránil... dal som Ministerstvu zdravotníctva kontakt na Argentínu, ktorá chce odkúpiť toľko Sputnika, koľko sme ochotní predať," napísal expremiér Matovič na svojom profile.

"Čo sa týka množstva pre Argentínu, môžme skonštatovať, že je to v procese rokovania,"
uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Expirácia vakcínam nemusela uplynúť


Paradoxom však je, že by sme to vôbec robiť nemuseli. Šéf Imuny, v Šarišských Michaľanoch, ktorá vakcínu Sputnik V na Slovensku skladovala, tvrdí, že expirácia vakcínam vôbec nemusela uplynúť. Stačilo sa opäť dohodnúť s Ruským výrobcom na jej predlžení.

"Polročná expirácia je daná tým, že pravdepodobne v dobe registrácie vakcíny v Rusku neboli hotové stabilitné testy. Vzhľadom na rýchlosť vývoja tejto vakcíny. Potom on si postupne predĺžuje, podľa toho ako mu vychádzajú stabilitné testy si predlžuje expiráciu. A predlžovanie expirácie už aj na vyrobené šarže, je úplne bežná záležitosť," povedal predseda predstavenstva Imuna v Šarišských Michaľanoch Juraj Kamarás. Takouto informáciou rezort zdravotníctva  po otázke TV JOJ nedisponoval.



"Vždy môžeme požiadať o predĺženie expirácie, ak je to tak je to dobrá možnosť pre toho, kto tú vakcínu chce použiť. Ja som túto informáciu nemal,"
vyhlásil Eduard Heger.

Cirkus s názvom Sputnik však má aj svoje ďalšie pokračovanie. Opozícia sa kvôli nákupu pokúsi odvolať ministra financií.  "Strana Hlas-SD začína zberať podpisy na odvolanie Igora Matoviča," povedal Richard Raši.

Najčítanejšie správy