Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podpaľač Žofie Bosniakovej svoj čin ľutuje
Zdielať na

Podpaľač Žofie Bosniakovej svoj čin ľutuje

Zdroj: TASR

Žilinčan svoj podpaľačský čin ľutuje

„Ľutujem svoj čin a idú po mne zimomriavky, keď si spomeniem, čo som spravil. Dva, tri mesiace som si to neuvedomoval,“ povedal dnes 31-ročný muž na verejnom zasadnutí vo veci uloženia ochranného psychiatrického liečenia. Samosudkyňa verejné zasadnutie odročila na 30. júla 2009 z dôvodu neprítomnosti súdnych znalcov.

Podpaľač, ktorého trestné stíhanie za prečin hanobenia mŕtveho prokurátorka Okresnej prokuratúry (OP) v Žiline zastavila, dnes samosudkyňu požiadal o možnosť pokračovania v ambulantnej liečbe.

Podľa jej vyjadrenia bude pre rozhodnutie o spôsobe liečby rozhodujúca výpoveď znalca. Dodala, že podľa informácií psychiatrického oddelenia Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Žiline je psychický stav 31-ročného Žilinčana, ktorého prepustili do ambulantnej liečby 14. mája 2009, stabilizovaný.

Telesné ostatky Žofie Bosniakovej vrátili po expertíznom skúmaní do kaplnky v kostole sv. Martina v Tepličke nad Váhom 26. apríla 2009 po odprosujúcej pobožnosti za ich zneuctenie.

Neporušené telo Žofie Bosniakovej našli v krypte kaplnky na hrade Strečno v roku 1689. Tridsaťosem rokov sa čakalo na rozhodnutie nitrianskeho biskupa o premiestnení rakvy s telom Žofie do Tepličky nad Váhom. Povolenie vystaviť telesné ostatky Bosniakovej pre verejnosť v teplickom kostole po dôkladnom preskúmaní okolností dal v roku 1728 biskup Adam Ladislav Erdödy.

Gróf Löwenburg, majiteľ hradu Strečno, sa postaral o dôstojný príbytok pre telesnú schránku Žofie. V rokoch 1728 - 29 dal pristaviť k severnej strane teplického kostola samostatnú priestrannú kaplnku, zasvätenú Loretánskej Panne Márii. V roku 1729 v slávnostnom sprievode preniesli ostatky Žofie z krypty kostola do novopostavenej kaplnky v barokovej rakve so skleneným vekom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy