Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Verdikt, na ktorý čaká celé Slovensko: Rodičia Kuciakovci majú pred súdom zmiešané pocity
Zdielať na

Verdikt, na ktorý čaká celé Slovensko: Rodičia Kuciakovci majú pred súdom zmiešané pocity

BRATISLAVA / Najvyšší súd bude rozhodovať o odvolaní v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Podľa obžaloby si smrť investigatívneho novinára objednal Marian Kočner cez Alenu Zsuzsovú. Špecializovaný trestný súdu ich však oslobodil pre nedostatok dôkazov. Prokuratúra predložila ďalšie a verí, že Najvyšší súd verdikt zmení. Rodičia mladých snúbencov dúfajú, že sa dočkajú spravodlivosti.

Pred cestou na západ stihla ešte mama zavraždenej Martiny Kušnírovej zapáliť sviečku na jej hrobe. Z cintorína v Gregorovciach na východe Slovenska odchádzala s odkazom.

"Tak dúfam, že prídem s dobrou správou, však oni hore vedia ... Včera som bola, zapálila som sviečku aj kvietky som vzala, pomodlila som sa," povedala Kušnírová.

Zlatica Kušnírová sa s rozsudkom Špecializovaného súdu nevie zmieriť, verí, že odvolací súd celú vec vráti. A tiež verí, že sa udeje jedna zásadná zmena.

"Nanovo, vrátiť na Špecializovaný trestný súd a nový senát," vyslovila Kušnírová.

V dome vo Veľkej Mači  Ján Kuciak a Martina Kušnírová plánovali spoločnú budúcnosť. Avšak ruka vraha spôsobila, že dnes sú už len v našich spomienkach. 

Súd už poslal do väzenia strelca Miroslava Marčeka, ako aj sprostredkovateľa Zoltána Andruskoa, ktorý za znížený trest svedčil. Najvyššý súd má rozhodovať ešte o Marčekovom komplicovi Tomášovi Szaboovi a hlavne Alene Zsuzovej a Marianovi Kočnerovi ako podľa obžaloby hlavnému objednávateľovi objednávky vraždy. Tomáš Madleňák z Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa aj domnieva, ktorý článok mal Kočnera k vražde donútiť.


"Veľmi dôležitý z tohto pohľadu je článok Jána Kuciaka z roka 2017, kedy upozornil na viaceré pochybenia vyšetrovateľov kauze Donovaly a na základe týchto pochybení dozorujúci prokurátor, ktorým bol pán prokurátor Maroš Žilinka vydal rozhodnutie dobrať celý prípad pôvodným vyšetrovateľom a dať to novým vyšetrovateľom a na základe týchto skutočností Mariána Kočnera v kauze Donoval aj obvinili," vysvetlil Madleňák.


Prokuratúra doplnila aj dôkazy, ktoré majú Kočnera usvedčovať. Či už ide o USB kľúče s materiálmi o novinároch, ktoré Kočnerovi dodal sledovacie komando alebo analýzu šifier, ktoré si so Zsuzovou v inkriminovam čase posielal cez aplikáciu.


"Mal som možnosť ako dozorový prokurátor dostať sa k spisovému materiálu. Preskúmať dôkazy z môjho pohľadu. A mám za to, že obžaloba bola podaná dôvodne. A Budem sa snažiť, aby odvolanie bolo úspešné a obžaloba bola potvrdená v celom rozsahu," povedal prokurátor Michal Šúrek.
Najvyšší súd môže oslobudzujúci verdikt pre Kočnera so Zsuzovou potvrdiť alebo aj vrátiť na Špecializovaný trestný súd.

Rodičia Kuciakovci majú pred súdom zmiešané pocity. 

"Ja mám taký pocit, že sa to vráti na Špecializovaný trestný súd. Neviem či je lepšie, aby ostal senát ten, ktorý už bol alebo dať nový senát a to by začalo všetko od začiatku. Zase by sme si to museli prežívať odznova," povedal otec zavraždeného novinára.

"Ja sama neviem, čomu mám veriť, k čomu sa mám prikloniť," dodala matka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy