Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V plastovom odpade našli stovky vyhodených antigénových testov
Zdielať na

V plastovom odpade našli stovky vyhodených antigénových testov

PARTIZÁNSKE / Koncom februára našli v zbernom dvore v Partizánskom stovky použitých antigénových testov. Objekt zatvorili, dôkladne dezinfikovali a prípad si prevzali policajti. Tí celú vec ukončili tak, že páchateľ je neznámy a ide len o priestupok.

"Sa to na nás vysypalo," opísala ako zistili prítomnosť antigénových testov v plastovom odpade zamestnankyňa zberného dvora. "Tých testov boli stovky," konštatoval primátor mesta Partizánske, Jozef Božik.

Použité antigénové testy niekto vyhodil do plastového odpadu. Zberný dvor okamžite zatvorili a priestory museli vydezinfikovať. "Antigénové testy patria pod nebezpečný odpad a tento sa nemá vyhadzovať medzi plastový odpad," vysvetlil konateľ Tibor Kudela z technických služieb v Partizánskom. Prípad ohlásili na polícii. Tá začala vyšetrovanie, ktoré nedávno uzavrela. 

Policajti už síce vyšetrovanie ukončili, ale to, kto vyhodil použité antigénové testy do plastového odpadu zostáva záhadou. "Znaleckým skúmaním a ani operatívnou činnosťou neboli zistené stopy, na základe ktorých by bolo možné zistiť páchateľa," informovala hovorkyňa krajského riaditeľstva, Danka Adámiková. To však nie je všetko. Vedenie mesta prekvapilo aj to, že podľa polície nejde o trestný čin. "V zmysle odborného vyjadrenia nebol spáchaný trestný čin ohrozovania nebezpečnou nákazlivou ľudskou chorobou," doplnila hovorkyňa Danka Adámiková. "Je to neuveriteľné, lebo my sme robili manévre, že ide o nebezpečný odpad a nakoniec to nebezpečný odpad nie je," reagoval primátor Jozef Božik. Policajti spis poslali na okresný úrad do Partizánskeho. Tu by ho mali riešiť ako priestupok. "Na základe nákladov potrebných na odstránenie nebezpečného odpadu v danej veci nešlo o prečin neoprávneného nakladania s odpadmi, ale ide o skutok, ktorý je možné posúdiť ako priestupok v zmysle zákona o odpadoch," uviedla hovorkyňa Danka Adámiková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy