Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemocnice sa obávajú zatvárania. Raši hovorí o tajnom zozname, Cigániková o plašení a chrapúnstve
Zdielať na

Nemocnice sa obávajú zatvárania. Raši hovorí o tajnom zozname, Cigániková o plašení a chrapúnstve

BRATISLAVA / V čase zmiernenia pandémie nemocnice čelia ďalšej skúške. Je ňou plánová reforma nemocníc. Naprieč Slovenskom sa majú meniť tisíce lôžok.

"Mestá budú podľa mňa zhrozené, keď sa to dozvedia. Nie je na to pripravený ani ambulantný sektor. Myslíme si, že takéto rušenie sa nemôže robiť na základe tabuliek od zeleného stola. Pokiaľ je pravdou, že sa má z mikulášskej nemocnice stať nejaká doliečovacia nemocnice, tak to naozaj musel robiť človek, ktorý je chorý ," vyhlásil na tlačovej besede Richard Raši z Hlasu-SD.

"Je to obyčajný politický blud vyplašiť takto občanov. Vyplašiť šéfov nemocníc a ľudí, ktorí tam pracujú len pre to, aby som v komunálnych voľbách mal viac bodov, tak to je jednoducho obyčajné politické chrapúnstvo,"  zareagovala na svojej vlastnej tlačovej besede predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková.

"Žiadna nemocnica sa rušiť nebude. Na Slovensku máme na základe odborných výkazov priveľa akútnych lôžok. Práve tieto lôžka, ktoré sú takpovediac nadbytočné sa  v budúcnosti budú transformovať na takzvané napríklad  doliečovacie lôžka," zareagovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Potom, čo poslanci strany Hlas pred štyrmi dňami ukázali údajný prísne strážený zoznam 22 nemocníc a 30 pôrodníc, ktoré sa majú čoskoro zrušiť, čelia riaditelia zdravotníckych zariadení veľkému tlaku svojich zamestnancov. V nemocnici v Dolnom Kubíne zasadal krízový štáb a aj v nemocnici v Snine sa lekári a sestry stavajú na odpor.  Stopercentným vlastníkom sninskej nemocnice je mesto. To, že by ju zrušili si ľudia z odľahlých dedín nechcú ani len predstaviť.

"Ľudia sú zhrození,stretol som mladú matku a hovorí, pán riaditeľ, robte dačo, robte dačo, zachráňte túto nemocnicu," vyhlásil konateľ nemocnice Snina Andrej Kulan.

Vedenie nemocnice doposiaľ žiadnu oficiálnu informáciu nedostalo. Ak by prešli avizovanými zmenami a lekári by nemohli ďalej poskytovať akútnu hospitalizačnú starostlivosť, pre ľudí zo vzdialených obcí by to mohlo mať fatálne následky.

"Predvčerom nám prišiel pacient v noci s roztrhnutou slezinou, 17 ročný, ak by sme ho okamžite neoparovali v noci, do hodiny by zomrel," opísal Kulan.



 Zdravotníci aj pacienti z celej Oravy majú strach z prípadnej optimalizácie nemocníc, ktorá by sa mala týkať aj Dolnooravskej nemocnice. "V takejto chvíli, keď ešte nie je ani pandémia ukončená   a čakáme tretiu vlnu, vnášame velkú mieru neistoty medzi zdravotníkov. O tom, že by mohlo dojsť k vážnejšiemu obmedzeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti  v celom našom regióne,  to znamená takmer 140-tisíc obyvateľov  Oravy," povedal primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.

"Radnica tvrdí, že oddelenia v nemocnici sú naplno využité a rušiť ich netreba. "Som o tom presvedčený, že výkonnosť nemocnice je na vysokej úrovni a posledných 5  rokov patrí medzi najlepšie nemocnice na Slovensku," ozrejmil riaditeľ nemocnice  Jozef Mintál.

Obavy lekárov ale podľa ministerstva zdravotníctva nie sú na mieste. Ani samotné ministerstvo nepozná kompletný zoznam nemocníc, ktoré prejdu zmenami.

"Čo sa týka spomínaného zoznamu, momentálne mmôžeme skonštatovať, že žiadny finálny zoznam v tejto chvíli neexistuje. Následne v priebehu leta predstavíme viac finálny zoznam," uzavrela hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy