Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čaputová, Naď a Korčok vyrazili do Bruselu. Na stretnutí lídrov NATO budú rokovať o novej strategickej koncepcií
Zdielať na

Čaputová, Naď a Korčok vyrazili do Bruselu. Na stretnutí lídrov NATO budú rokovať o novej strategickej koncepcií

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa dnes stretla s podpredsedníčkou Európskej komisie Věrou Jourovou. Témami ich stretnutia boli zásady právneho štátu, digitálny priestor a boj proti dezinformáciám. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR. Český minister Kulhánek na stretnutí NATO očakáva vyjadrenie solidárneho kroku v sporu s Ruskom.

Slovenská hlava štátu sa dnes, spolu s delegáciou, ktorú tvorí aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS), minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a vedúci Stálej delegácie SR pri NATO Peter Bátor, zúčastní na summite NATO 2021 v Bruseli. Po príchode do sídla NATO v Bruseli ich privíta generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Následne sa prezidentka zúčastní na rokovaní Severoatlantickej rady.

​Je veľmi dôležité vyslať signál o spolupráci, o transatlantickej jednote a samozrejme aj o kolektívnej obrane. Po príchode na summit NATO 2021 to povedala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, podľa ktorej je to dôležité pre obranu a ochranu občanov NATO. "Naša odolnosť sa začína doma, a to so silnými inštitúciami a rešpektom k právnemu štátu a našimi hodnotami," dodala prezidentka.

Hlavnou témou summitu bude príprava aliancie na meniace sa bezpečnostné prostredie. Lídri by sa v tejto súvislosti mali dohodnúť na príprave novej Strategickej koncepcie NATO a na spoločnom rokovaní by mali prijať nové záväzky v oblasti odolnosti, kybernetickej obrany, klimatických zmien a inovácií s cieľom udržať technologický náskok aliancie.

Prezidentka pripomenula, že začína dôležitý summit NATO, ktorý ukáže smer, ako adaptovať Alianciu na rok 2030 a nasledujúce roky. Čaputová očakáva, že najdôležitejšou správou zo summitu bude jednota Aliancie a posilnenie kolektívnej obrany. Podľa nej sa sila NATO začína od demokratických inštitúcií a robustného právneho štátu. "Nie je to náhoda, že najväčšie nebezpečenstvo prichádza od tých, ktorí nezdieľajú naše hodnoty," pokračovala. Prezidentka ďalej zdôraznila dôležitosť zabezpečenia kritickej infraštruktúry pred možnými útokmi, ale aj na nárast vojenskej prítomnosti v blízkosti hraníc NATO.

Prezidentka tiež upozornila na klimatické zmeny a ich možný dopad na bezpečnosť občanov NATO. "Preto, keď plánujeme na rok 2030 a ďalej, musíme používať témy budúcnosti, nie súčasnosti. Musíme na to reflektovať aj v tomto novom strategickom koncepte," dodala.

Pozrite si príhovor novinárom prezidentky Zuzany Čaputovej: 

Prezidentka sa počas rokovaní stretla aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Samit prebieha za prísnych protiepidemiologických opatrení. Naša reportérka Lucia Stráňavová sa nachádza v miestnosti, ktorá je oddelená od samotných lídrov členských krajín, a tak priestor na rozhovor doposiaľ nebol možný. Do presscentra bolo akreditovaných zhruba 600 novinárov z celého sveta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy