Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exšéfovi NAKA Zurianovi zrušili obvinenie. Maroš Žilinka konštatuje nezákonnosť, neopodstatnenosť a predčasnosť
Zdielať na

Exšéfovi NAKA Zurianovi zrušili obvinenie. Maroš Žilinka konštatuje nezákonnosť, neopodstatnenosť a predčasnosť

Archívne video

Takto reagoval Robert Fico na pokus o zatknutie exšéfa NAKA

BRATISLAVA / Stíhanie bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana bolo nezákonné. Konštatuje to generálny prokurátor Maroš Žilinka. Generálna prokuratúra tak zrušila obvinenie Branislava Zuriana.

"Prokurátorka Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky dňa 11. júna 2021 na základe sťažnosti obvineného bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Mgr. B. Z. rozhodla o zrušení uznesenia vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby zo dňa 21. mája 2021 o vznesení obvinenia menovanému pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Prokurátorka Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky po preskúmaní veci dospela k záveru, že uznesenie o vznesení obvinenia Mgr. B. Z. bolo nezákonné, neopodstatnené a predčasné, vydané na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu," informoval generálny prokurátor na svojom profile.
Ako tvrdí Žilinka, na základe dôkazov nebolo možné konštatovať naplnenie skutkovej podstaty trestných činov a podľa šéfa prokuratúry vyšetrovateľ pri posudzovaní prípadu ho nadkvalifikoval. "Pre prinavrátenie dôvery občanov v spravodlivosť považujem za zásadné trestné stíhanie výlučne zo zákonných dôvodov a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon," napísal.

Branislav Zurian podľa informácií TV JOJ  čelil obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a vyzradenia utajovaných skutočností. "Dnes ráno som sa prihlásil na polícii, kde som sa pred vyšetrovateľom vyjadril ku skutočnostiam, ktoré sa mi kladú za vinu na základe výpovede jedného kajúcnika. Po výsluchu som bol prepustený na slobodu. Ďakujem Vám za všetko. Sila a česť priatelia," uviedol po vznesení obvinenia koncom mája.

​Exriaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana chceli zadržať v jeho popradskom byte. Zurian v ňom ale nebol. Podľa informácií TV JOJ do bytu poslal svojho syna, aby im otvoril dvere. Potom ako jeho syn prišiel na miesto, dvere už boli vylomené. Zuriana kontaktoval vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby. 

Dôvodom obvinenia Zuriana malo byť to, že v roku 2020 povedal vtedajšiemu námestníkovi riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisovi Beňovi, ktorý v súčasnosti vystupuje ako svedok-kajúcnik, že polícia sa zaoberá bývalým šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom.

V rozhovore pre TV JOJ taktiež povedal, že Boris Beňa (bývalý námestník SIS, pozn. red), ktorý spolupracuje s políciou pri viacerých kauzách, mal Zurianovi povedať, že Matovič im sľúbil navýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur, ak zoberú ďalšieho kajúcnika Ľudovíta Makóa. Zurian v tomto prípade podal trestné oznámenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy