Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štátna pomoc sa čoskoro končí a riešenie je ďaleko. Hrozí firmám prepúšťanie?
Zdielať na

Štátna pomoc sa čoskoro končí a riešenie je ďaleko. Hrozí firmám prepúšťanie?

BRATISLAVA / Mnohé slovenské podniky stoja pred otázkou, ako budú existovať ďalej popri pokračujúcej kríze, prerušených obchodných sieťach a prudkom náraste cien komodít. Štátna pomoc nie je dostatočná a viacerým firmám hrozí prepúšťanie.

Elektrina, hliník, meď, železo či rezivo, to všetko sú komodity, ktorých cena medziročné stúpla o desiatky, ba možno až stovky percent. Po mesiacoch neistoty je surovín na trhu málo a aj tie, ktoré sú k dispozícii, sú veľmi drahé. Mnohé podniky preto nie sú schopné vyrábať načas a plniť svoje zákazky. Momentálne nedokáže nikto odhadnúť, dokedy bude tento stav trvať. Každý ďalší mesiac ale znamená ranu pre zamestnanosť a ziskovosť podnikov.

"Bude to mať vplyv na príjmy našich zamestnancov. Keď firmy nebudú v zisku, nebudú si plniť zákazky, nebudú môcť vyplácať odmeny, takže môžeme len dúfať, že súčasná situácia pominie čím skôr, aj keď odhady ekonómov hovoria o niekoľkých kvartáloch," uviedol výkonný riaditeľ klubu 500 Tibor Gregor.

Firmám by túto situáciu uľahčila väčšia pomoc od štátu. Od prvého júla sa ale štátna pomoc ruší a bude sa týkať iba nútene zatvorených podnikov. Nahradiť by ju mal tzv. "kurzarbeit" (skrátená pracovná doba), ten ale príde na rad až od prvého januára budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy