Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nákup falzifikátov pandémia nepoznačila. Colníci zaistili desiatky fejkov
Zdielať na

Nákup falzifikátov pandémia nepoznačila. Colníci zaistili desiatky fejkov

BRATISLAVA / Sú ľudia, ktorí chcú zapôsobiť na okolie luxusným oblečením alebo doplnkami, na ktoré nemajú, tak si kúpia lacné falzifikáty. Väčšina týchto výrobkov je nekvalitná a často aj zdraviu škodlivá. Medzi takýmto nebezpečným tovarom, ktorý často pochádza z Ázie, sa nachádzajú aj hračky či dokonca falošné rúška a respirátory.

Dovoz a predaj falzifikátov, alebo inak povedané fejkov na Slovensko, výrazne neovplyvnili ani protipandemické opatrenia. Za prvé mesiace tohto roka zaistili bratislavskí colníci 23 zásielok, ktoré porušovali práva duševného vlastníctva. To znamená, že ich výrobca ponúkal ako originálne výrobky známych značiek. Zo zachyteného množstva 13 zaznamenala poštová pobočka a 10 pobočka na medzinárodnom letisku M. R. Štefánika. "Aj príslušníci finančnej správy z pobočky na letisku sa tento rok stretli s rôznymi imitáciami oblečenia či módnych doplnkov svetoznámych značiek, ktoré si fyzické osoby dali poslať z Taiwanu, Číny či Malajzie," vyjadrila sa hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.

Väčšinou išlo o falzifikáty obuvi, odevov, kabeliek či hračiek. Colníci na poštovej pobočke zadržali napríklad deväť zásielok preposlaných z Holandska, ktoré v skutočnosti boli odoslané z Číny. Aj pri nákupe výrobkov z Ázie platí pravidlo, nie som tak bohatý, aby som si mohol dovoliť kupovať lacné veci, pretože prevažne ide o nekvalitné a nebezpečné výrobky. Na ne väčšinou výrobca nalepí, alebo našije falošný popis a zloženie. Ako sa hovorí, tlačiareň znesie všetko. Napríklad fajkové "značkové" tričko môže mať uvedené, že je zo 100% bavlny a pritom bude vyrobené z recyklovaných PET fliaš. A to nie je jediný problém.


"Spotrebitelia by mali mať na pamäti, že touto kúpou takýchto výrobkov podporujú organizovaný zločin, kriminalitu, šedú ekonomiku, detskú prácu, nezamestnanosť aj terorizmus," dodala Adamčíková. Zhabaný falošný tovar sa väčšinou zlikviduje. Pokuta pre dovozcu, ktorá je závislá od rôznych okolností sa pohybuje 200 eur až po do 100 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy