Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Sputnik opustil sklady: Ruský regulátor údajne povolil očkovanie bez horného vekového limitu
Zdielať na

Sputnik opustil sklady: Ruský regulátor údajne povolil očkovanie bez horného vekového limitu

BRATISLAVA / Sputnik opúšťa sklady. Tisícky ampuliek neregistrovanej ruskej vakcíny postupne rozvážajú do ôsmich centier po Slovensku. Tie však najskôr potrebovali špeciálne mrazničky, aby bolo možné vakcínu skladovať. S očkovaním sa začne už budúci týždeň.

"Vyexpedovali sme 7 600 kusov vakcíny Sputnik do ôsmich očkovacích centier," povedal Juraj Kamarás, predseda predstavenstva Imuna Pharm, a.s. Po troch mesiacoch skladovania opustili areál Imuny prvé dávky Sputnika, ktoré poputujú priamo k tým, ktorí sa rozhodli práve pre ruskú vakcínu. Vo videu môžete vidieť zábery nakrútené pred vyše mesiacom. Tristo dávok Sputnika si vyžiadal na kontrolu ruský výrobca. Prišla si po ne špedičná firma z Viedne. Logistiku pre naše očkovacie centrá zabezpečuje Imuna prevažne v noci. Tak tomu bolo aj v prípade ruskej vakcíny. No skôr ako vakcíny zabezpečili pre očkovacie centrá validované mrazničky s teplotou nižšou ako mínus 18 stupňov Celzia. Sputnik sa z nich bude vyberať krátko pred samotným podaním. "Potom, čo sa vyberie z teploty mínus 20 stupňov, môže byť použitá len dve hodiny," ozrejmil Kamarás.


V každom kraji máme jedno očkovacie centrum. V prípade ruskej vakcíny je to hra o čas, keďže vakcíny preexpirujú v júli, respektíve druhé dávky v auguste. Nízky záujem si generálny riaditeľ Imuny vysvetľuje aj súčasnou pandemickou situáciou, ktorá už nie je taká kritická ako ešte pred niekoľkými týždňami. "Vznikla nejaká eufória, že už je to za nami. Treba sa však radšej pripraviť na to horšie. A tá horšia varianta je taká, že sa vráti tu Covid v nejakej tretej vlne," skonštatoval Kamarás.


Jedným z dôvodov nízkeho záujmu môže byť aj ohraničená veková hranica. V pôvodnom príbalovom letáku bolo totiž odporúčanie vakcinovať vo vekovom rozmedzí od 18 do 60 rokov. Medzitým sa to ale zmenilo a regulátor povolil očkovanie pre skupiny 18 a viac ročných, bez horného vekového limitu. "Aktuálne máme oficiálnu informáciu od výrobcu, že očkovanie vakcínou Sputnik V sa odporúča vo vekovej hranici od 18 do 60 rokov. Inou oficiálnou informáciou aktuálne nedisponujeme. Sledujeme ale aktuálne odporúčania odborníkov a v nadväznosti na to nastavujeme pravidlá pre očkovanie," vyjadrila sa hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. "Tým dokladom disponujeme my a tiež ministerstvo a ŠÚKL. Je to doklad z ruskej strany, volá sa to SPC. A tam je presne to, čo bolo schválené ruským regulátorom," zdôraznil Kamarás.






Súvisiace články

Najčítanejšie správy