Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Paraglajdista sa zamotal v korunách stromov, pomáhať mu museli hasiči
Zdielať na

Paraglajdista sa zamotal v korunách stromov, pomáhať mu museli hasiči

SPIŠSKÉ BYSTRÉ / Paraglajdista potreboval pomoc včera večer v lese nad obcou Spišské Bystré. Zachytil sa padákom do korún stromov približne 30 metrov nad zemou a bez pomoci hasičov by sa len ťažko vyslobodil.

Ako prví lokalizovali paraglajdistu policajti. Tí hliadkovali neďaleko Spišského Bystrého. Prišli na miesto, kde muž visel na strome. Do akcie zapojili aj hasičov. "Veľmi nám pomohlo, že na mieste už boli policajti, ktorí nám miesto vedeli lepšie lokalizovať," povedal zasahujúci hasič. 

Paraglajdista skončil na strome potom ako sa mu zavrel padák. Stihol ho vyrovnať, ale nabrať výšku sa mu už nepodarilo. Popradskí hasiči sa hneď po príchode pustili do práce, jeden z nich pomocou horolezeckých stúpačiek vystúpil k mužovi. Hasič v 30-metrovej výške musel vyhotoviť istiaci bod a zaistiť paraglajdistu tak, aby boli obaja bezpečne spustení dole. "Z nášho pohľadu bolo použitie stromolezeckých stúpačiek najlepšou možnosťou, ako sa dostať na strom," doplnil hasič.  Znie to jednoducho ale aj malá chyba mohla mať následky. Paraglajdista našťastie komunikoval a aktívne spolupracoval. 

Hasič Peter Mláka musel v približne 30-metrovej výške vyhotoviť istiaci bod a pomôcť mužovi navliecť sa do trojrohej sedačky. Počas zostupovania si muž uvoľnil aj svoj batoh, ktorý ostal v konároch stromov. Dole muža už čakali záchranári, našťastie neutrpel žiadne zranenie. Keď bol paraglajdista v bezpečí, začala sa druhá fáza, hasiči sa snažili vyslobodiť aj jeho padák, ktorý bol zakliesnený v korunách stromov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy