Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vládnu koalíciu kvôli plánu na podporu rodín s deťmi kritizuje opozícia, ale aj jej vlastní členovia
Zdielať na

Vládnu koalíciu kvôli plánu na podporu rodín s deťmi kritizuje opozícia, ale aj jej vlastní členovia

BRATISLAVA / Jednorázová finančná injekcia 333 eur pre rodiny s deťmi v núdzi naštrbila nielen vládnu koalíciu. Nespokojní sú aj samotní ľudia. Okrem toho opozičný Hlas SD kričí, že ide o ochudobňovanie viac ako milióna detí. Tvrdí, že treba za pandémiu odškodniť všetky deti. Strana Za ľudí by zasa tento príspevok radšej nahradila dovolenkou. A Boris Kollár v relácii Na hrane priznal, že pnutie v koalícii zrejme nikdy neskončí.

Keď moderátorka relácie Na hrane Jana Krescanko-Dibáková poznamenala, že "aspoň chvíľku môže byť v tej koalícii nebojová nálada," predseda parlamentu Boris Kollár dodal: "Môže, niekedy medzi 12 a 6 ráno."

Vláda v stredu nastavila pomoc pre tých najchudobnejších. Rozsiahlej strednej vrstvy ako sú lekári, učitelia, stavbári, predavačky, či zdravotné sestry sa to ale nateraz nedotkne. Ľudia z toho nadšení nie sú. Okamžitú pomoc by dostalo viac ako 45 tisíc detí.

"Je to cirka 20 tisíc rodín a z tých 20 tisíc rodín jedna štvrtina upadla do tej núdze počas covidu," povedal Boris Kollár.

Ex-premiér Peter Pellegrini kontruje: "Ale rodín na Slovensku s nezaopatrenými deťmi je 680 tisíc. Tí vychovávajú jeden milíon stotisíc detí, ktorí to mohli dostať."

Boris Kollár už avizuje, že ešte do leta budú riešiť druhú vlnu pomoci. Ďalšie rodiny by dostali peniaze najskôr na jeseň. Predseda parlamentu Boris Kolár už prisľúbil aj to, že peniaze nedostanú len tí najchudobnejší, ale aj stredná trieda. S takýmto návrhom chce prísť na najbližšiu koaličnú radu. Pritom rezort práce už robí v tejto súvislosti analýzy.

Aj šéf klubu Oľano Michal Šipoš priznáva, že diskusia v tejto veci je ešte otvorená: "Musíme si ale povedať pravdu, koľko peňazí máme v rozpočte, na to aby sme mohli pomôcť, čo najviac ľuďom. Ale niekde tú hranicu musíme zastaviť."

Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová má ale úplne iné riešenie: "My sme na koaličnej rade navrhovali rozumnejší návrh. Navrhovali sme, aby každá rodina dostala príspevok na dovolenku na Slovensku. O tomto návrhu ešte chceme diskutovať."

Na tom, ze pomoc pre deti k časoch pandémie je dobrý nápad, sa zhodnú všetci - problémom je len ktorým deťom, koľko a za akých podmienok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy