Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stanovisko V4 k útoku vo Vrběticiach: Odsudzujeme tento akt agresie
Zdielať na

Stanovisko V4 k útoku vo Vrběticiach: Odsudzujeme tento akt agresie

Archívne video

BRATISLAVA / Výbuch v muničnom sklade vo Vrběticiach z roku 2014 a zapojenie ruskej vojenskej rozviedky do celej záležitosti považujú predsedovia vlád Vyšehradskej štvorky (V4) za ďalší akt agresie Ruska a porušenie medzinárodného práva na európskom území. Ako ďalej informoval tlačový odbor Úradu vlády SR, premiéri sa na tom zhodli počas dnešnej mimoriadnej videokonferencie. Na jej závere prijali spoločnú deklaráciu, v ktorej vyjadrili solidaritu s Českou republikou.

"My, premiéri Poľska, Maďarska a Slovenska vyjadrujeme plnú solidaritu s Českom, naším blízkym partnerom a susedom, v súvislosti s podielom agentov ruskej vojenskej rozviedky na akciách, ktoré viedli k výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticích v roku 2014," hovorí sa vo vyhlásení , zverejnenom kancelárií šéfa poľskej vlády.

"Odsudzujeme tento ďalší poľutovaniahodný akt agresie a porušenie medzinárodného práva, ktorého sa dopustilo Rusko na európskom štáte, ako aj neprimerané opatrenia prijaté Ruskom v odpovedi na úplne opodstatnené rozhodnutie Českej republiky vyhostiť 18 ruských spravodajských dôstojníkov z jej územia, a ponúkame Čechom našu diplomatickú a konzulárnu podporu," pokračuje vyhlásenie.

"Spoločne s českým premiérom rozhodne odsudzujeme nezákonné a násilné počínanie ruských spravodajských agentov. Nedovolíme, aby tieto akcie rozdelili Európu. Premiéri Vyšehradskej štvorky sú preto odhodlaní spolu s ďalšími členskými štátmi prijať opatrenia na posilnenie odolnosti celej Európskej únie,," zdôrazňuje dokument, ktorý vydalo poľské ministerstvo zahraničných vecí. 

K dokumentu sa vyjadril aj český premiér Andrej Babiš. "Jasné oznámenie z videokonferencie premiérov V4: odsudzujeme ruskú sabotáž vo Vrběticích, pevne stojíme za ČR a podporíme ju všetkými spôsobmi. Nesmieme sa nechať zo strany Ruska zastrašovať. Ďakujem všetkým spojencom na ich solidaritu," uviedol premiér Babiš na twitteri.

Český premiér Andrej Babiš na mimoriadnej tlačovej konferencii v sobotu 17. apríla oznámil vyhostenie 18 ruských diplomatov. Bezpečnostné zložky ich totiž identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb. Podľa Babiša existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, pri ktorom zomreli dvaja ľudia. Rusko v reakcii oznámilo, že vyhostí 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

Slovenská vláda v zápätí oznámila, že na základe informácii spravodajských služieb a v rámci solidarity s ČR vyhostí Slovensko troch ruských diplomatov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy