Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na západnom Slovensku zaznamenali v noci zemetrasenie, v ohnisku malo magnitúdu 4,1
Zdielať na

Na západnom Slovensku zaznamenali v noci zemetrasenie, v ohnisku malo magnitúdu 4,1

BRATISLAVA / Obyvatelia obcí na západnom Slovensku mohli počas noci zaznamenať zemetrasenie z Rakúska. Ako informoval Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) na webovej stránke Seismology, k zemetraseniu došlo v noci z pondelka na utorok okolo 0:57 približne päť kilometrov juhozápadne od Viedenského Nového Mesta v Rakúsku.

Zemetrasenie malo magnitúdu 4,1. Zemetrasenie zachytili aj seizmické stanice Národnej siete seizmických staníc a Lokálnej seizmickej siete východné Slovensko. 

"Priamo v epicentre už môžu vzniknúť nejaké škody ako popraskaná omietka. V Bratislave, keďže je pomerne vzdialená od epicentra, to magnitúdo 4,1 by nemalo spôsobiť žiadne škody na objektoch," vysvetlil Andrej Cipciar, seizmológ Geofyzikálneho ústavu SAV. 

SAV v tejto súvislosti žiada občanov, ktorí účinky zemetrasenia pocítili, aby čo najskôr vyplnili dotazník zverejnený na ich stránke.„Údaje od každého pozorovateľa sú cenné a preto je užitočné, aby dotazník vyplnili aj blízki susedia, pokiaľ zemetrasenie pozorovali,“ uvádza SAV. Tieto informácie prispejú k výskumu zemetrasení a ich účinkov na území Slovenska.

Ak máte akýkoľvek videozáznam, môžete nám ho poslať aj na noviny@joj.sk

Zemetrasenie zaznamenali koncom januára aj neďaleko Handlovej: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy