Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z Afganistanu by sa do 11.septembra mali stiahnuť jednotky USA. Vrátiť by sa mali aj slovenskí vojaci
Zdielať na

Z Afganistanu by sa do 11.septembra mali stiahnuť jednotky USA. Vrátiť by sa mali aj slovenskí vojaci

BRATISLAVA / Americkí vojaci odchádzajú z Afganistanu. Oznámenie o stiahnutí amerických vojsk oznámil samotný prezident Joe Biden. S Američanmi odídu tiež aliančné vojská, vrátane slovenských vojakov, ktorých sa za takmer 20 rokov v tejto krajine vystriedali stovky. A aj keď to vyzerá, že vojna v Afganistane sa končí, realita môže byť úplne iná.

Afganistan. Krajina nachádzajúca sa v južnej Ázii. Neslávne sa preslávila najmä teroristickou organizáciou Taliban na čele s jej najznámejším vodcom Usamom Bin Ladinom. Operáciou Trvalá sloboda sa 7. októbra 2001 v Afganistane začala vojenská intervencia. Ako odpoveď na teroristické útoky jedenásteho septembra v Spojených štátoch. Po takmer 20 rokoch sa končí.

Rozhodnutie o stiahnutí vojsk z Afganistanu oficiálne oznámil americký prezident Joe Biden. Postupný odchod vojsk Severoatlantickej aliancie začne už prvého mája. Americkí vojaci krajinu opustia k 11. septembru tohto roka. Symbolicky dvadsať rokov po teroristických útokoch Al-Kájdy na New York, Pensylvániu a Washington, D.C, ktoré inváziu do Afganistanu vyvolali. "Spojené štáty a spojenci mali právo reagovať," hovorí o vypuknutí vojny v Afganistane bývalý slovenský veľvyslanec pri Nato v Bruselii, Tomáš Valášek. Konflikt podľa neho vyriešil ten najvážnejší problém. Aspoň do istej miery pomohol potlačiť rozmáhajúci sa celosvetový terorizmus. Otázkou však je, či táto vojna nebola pridlhá. "Či to, čo nasledovalo potom, možno príliš prehnaná ambícia, urobiť z Afganistanu modernú demokratickú prosperujúcu krajinu, či to už nebola tak trochu nadpráca," konštatoval Valášek. Spolu s americkými sa z Afganistanu sťahujú aj slovenskí vojaci. Počas mnohých rotácií sa v nich vystriedalo viac ako 3000 slovenských vojakov. Ich hlavnou úlohou bolo pomáhať pri výcviku domácich jednotiek ale aj starať sa o bezpečnosť celého kontingentu. Jedným z účastníkov takejto misie bol aj Milan Vanga. Hovorí, že pre každého vojaka je vyvrcholením jeho kariéry. A pritom to vôbec nejde o bezpečnú dovolenku v luxusnej destinácii. Práve naopak. "Vyše 80 raketových útokov na našu základňu. Prakticky každý pohyb mimo základne bol obrovským rizikom." Vojenská intervencia v Afganistane sa stala predlohou viacerých filmov, či dokumentov. Piaty Pluk Misia Afganistan zachytával práve tie najdramatickejšie momenty misie. "V rozmedzí mesiacov máj-september pristúpime aj my ku kompletnému stiahnutiu našich vojakov v najbližších týždňoch budeme o tom rokovať, tak aby sme zabezpečili naozaj bezpečný odsun nie len našich vojakov, ale aj iných," povedal minister obrany Jaroslav Naď. Slovenská jednotka so svojimi 24. členmi už nepatrí medzi najpočetnejšie. Príslušníci elitného žilinského 5. pluku, zabezpečujúceho výcvik sa tak už čoskoro poberú domov. Už dnes však silnejú hlasy aj na medzinárodnej scéne, že Afganistan sa vo svojej aktuálnej bezpečnostnej forme nedokáže udržať. "Najdôležitejšie v tejto chvíli bude, aby sa Afganistan nestal opäť bezpečným prístavom pre terorizmus," vyjadril sa štátny tajomník Martin Klus. "V prípade, že sa ukáže, že po odchode spojeneckých vojsk Taliban povoľuje teroristickým organizáciám pôsobiť v Afganistane, prípadne samotný Taliban podniká akcie mimo územia, tak si aj USA aj iní spojenci určite vyhradia právo tam opäť zakročiť," vyjadril sa Valášek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy