Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
NAKA vypočúva Ivana Katrinca. V prípade Očistec aj k Robertovi Ficovi a Zlatému Kľúčiku
Zdielať na

NAKA vypočúva Ivana Katrinca. V prípade Očistec aj k Robertovi Ficovi a Zlatému Kľúčiku

BRATISLAVA / Malo ísť o vydieranie. V roku 2015 podnikateľ Ivan Katrinec chodil po rôznych miestach a tvrdil, že má v rukách kompromitujúcu nahrávku Roberta Fica z hotelovej izby nitrianskeho hotela Zlatý Kľúčik. Kontroverzný podnikateľ Ivan Katrinec, ktorý je známy napríklad z prípadu manželského sporu poslanca Jánoša (Smer-SD) z angažovanosti sa v prípade pádu vojenského lietadla v Hejcoch, mal mať záujem kompromitujúci materiál zobchodovať.

Keďže sa o politické dianie v Smer-SD intenzívne zaujíma vplyvná nitrianska rodina podnikateľa Norberta Bödöra, mala snahu eliminovať hrozbu škandalizácie Fica. Norbert Bödör preto údajne rozbehol sledovanie Katrinca cez kriminalistov Finančnej správy, príslušníkov polície aj SIS. O tom, ako sledovanie Katrinca na pokyn Bödöra prebiehal, polícii vypovedá kajúcnik Ľudovít Makó a ďalší svedok vyšetrovateľov Bernard Slobodník. Ten sa na riadení "akcie" podieľal s Makóom taktiež. 

Katrinec vraj mal nahrávku politika, za ktorú mal dostať až 900 tisíc eur

Hrozba zverejnenia údajne šteklivej nahrávky politika s dievčatami v izbe Zlatého Kľúčika, bolo pred nadchádzajúcimi voľbami podľa svedkov reálne, lebo majiteľ USB kľúča sa mal o nahrávke už vyjadrovať aj mediálne. TV JOJ už v tom čase mala informáciu, že Katrinec sa pokúša o istý kšeft, za ktorý očakáva sumu cca 800 až 900 tisíc eur, no nič konkrétnejšie. Katrinec mal záznamové zariadenie nosiť pri sebe a tak ho Bödörova sledka začala sledovať. Podľa svedkov Bödörovi ľudia zisťovali jeho denný aj týždenný harmonogram. Sledovať mali aj s kým sa stretáva a identifikovali Katrincove kontakty. Ľudovít Makó, vtedy šéf Kriminálneho úradu finančnej správy nitrianskemu bossovi mal na to zabezpečiť aj štátnu "špionážnu" techniku na odpočúvanie a nahrávanie samotného Katrinca. 

O nahrávku mal záujem Bödör. Prvé stretnutie nevyšlo

Makó dodal dvoch sledovačov zo svojho úradu, do akcie sa zapojila tajná služba aj operatívci z NAKA. Vtedy jej šéfoval Peter Hraško a v SIS mala skupina tiež svojich ľudí. Išlo o rozsiahlu akciu, ktorá nakoniec vyústila k osobnému stretnutiu Norberta Bödöra s "obchodníkom" katrincom.

Na dohodnuté stretnutie Katrinec prišiel do Zlatého Kľúčika. Makóovi ľudia pripravili odpočúvanie na nahrávacie zariadenie, ktoré vopred nainštalovali do miestnosti a Norberta Bödöra zaučili, ako ho ovládať. 

Keď Katrinec prišiel, rozbehlo sa rokovanie, z ktorého ale nič nebolo. Podľa výpovede svedkov Katrinec Bödörovi neukázal žiadny dôkaz, že má nejakú nahrávku ani USB kľúč. Bödör nezvládol obsluhu nahrávacieho zariadenia. Pred vyšetrovateľmi vypovedal o tejto skutočnosti kajúcnik Makó takto: "Pri tomto stretnutí Noro zle poprepájal hodiny na nahrávacom zariadení, a preto zo stretnutia s Katrincom nahral len koniec." 

Kontrolované stretnutie v hotelovej izbe

Pre "spackanú robotu" sa preto stretnutie s Katrincom muselo zopakovať. Makó ho označil ako kontrolované stretnutie, do ktorého zapojili dve iné osoby. Tie si vymysleli príbeh, cez ktorý vylákali predajcu a majiteľa kompromitujúcej nahrávky politika, na stretnutie do bratislavského hotela na brehu Dunaja. Makó, Bödör, Bernard Slobodník, ich ľudia zo SIS a z polície v hoteli pripravili jednu izbu. Do nej nainštalovali opäť špionážne nahrávacie zariadenie používané Kriminálnym úradom FS. Makóovi ľudia tentokrát sledovali príchod Katrinca na stretnutie s dvomi nastrčenými záujemcami o nahrávku s Ficom. Kupcov dodal Bernard Slobodník. Katrinec prišiel s jedným komplicom. 

Katrinec ukázal inú nahrávku 

Polícia dnes zo svedectva Makóa už vie, že na stretnutí im Katrinec ukázal nejakú nahrávku, ale ukázalo sa vraj, že žiadnu nahrávku s politikom Ficom nemá. Toto zistenie znamenalo ukončenie sledovania podnikateľa Katrinca Bödörovou zločineckou skupinou. Tú v prípade Očistec podľa vyšetrovateľov založil, zosnoval a riadil Norbert Bödör, vtedajší prezident polície Tibor Gašpar, v nižšom stupni riadenia mali pôsobiť policajní funkcionári Robert Krajmer, Peter Hraško, ale aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a ďalší. 

Katrinec o údajnej snahe kšeftovať s nahrávkou: To je blbosť

Pred výsluchom na NAKA vo štvrtok Ivan Katrinec pre TV JOJ neuviedol, k čomu konkrétne ide vypovedať. Povedal len, je to k prípadu Očistec a niečo ohľadom Zlatého Kľúčika. "To s nahrávkou je úplná blbosť. Idem prvýkrát vypovedať v Očistci a dúfam, že budem môcť povedať, čo chcem aj k osobe už bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. K eurofondom, na ktorých som robil. Ale počkajte na koniec výsluchu," povedal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy