Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V minulom roku pribudlo najviac obyvateľov v Bratislavskom kraji, najvyšší úbytok mal Nitriansky kraj
Zdielať na

V minulom roku pribudlo najviac obyvateľov v Bratislavskom kraji, najvyšší úbytok mal Nitriansky kraj

BRATISLAVA / Slovensko po 17 rokoch zaznamenalo prirodzený úbytok obyvateľstva. To znamená, že minulý rok počet ľudí, ktorí zomreli prevýšil počet živonarodených. A to o takmer dva a pol tisíca osôb. Informáciu dnes zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky. Ako sa v jeho správe uvádza, celkový prírastok zachraňovalo len to, že sa k nám prisťahovalo viac ľudí zo zahraničia.

Počet zomretých prevýšil vlani počet novorodencov až v piatich z ôsmich regiónov Slovenska. Najvyšší celkový úbytok populácie bol v Nitrianskom kraji, najviac obyvateľov pribudlo v Bratislavskom.

Hoci sa počet obyvateľov Slovenska v roku 2020 celkovo mierne zvýšil o takmer 2-tisíc ľudí na 5,46 milióna osôb, krajina po 17 rokoch zaznamenala prirodzený úbytok obyvateľstva. Znamená to, že počet zomretých prevýšil počet živonarodených o takmer 2,5 tisíca osôb. Najvyšší prirodzený úbytok obyvateľov v absolútnych číslach či v prepočte na stotisíc obyvateľov mali vlani Nitriansky, Trenčiansky a Banskobystrický kraj, v ktorých sa počet obyvateľov znížil vplyvom vyššej úmrtnosti nad pôrodnosťou o 1 500 až 2 500 obyvateľov.  "V týchto troch regiónoch bola aj najvyššia miera úmrtnosti a najnižší počet pôrodov na 100-tisíc obyvateľov. Súčasne úbytok obyvateľstva v rámci vyššej úmrtnosti zaznamenali aj Trnavský a Žilinský región,“ vysvetlila Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Zaujímavý vývoj bol v Prešovskom kraji, ktorý mal vlani najvyšší prirodzený prírastok obyvateľstva, teda najvýraznejšiu prevahu narodených nad zomretými, súčasne však zaznamenal najvyšší odliv obyvateľov sťahovaných z kraja.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy