Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V Tatrách bude v priebehu pondelka stúpať lavínové nebezpečenstvo
Zdielať na

V Tatrách bude v priebehu pondelka stúpať lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA / V najvyšších polohách Tatier platí počas pondelka mierne lavínové nebezpečenstvo, jeho tendencia však bude v priebehu dňa stúpajúca. Na svojom webe o tom informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Pri poslednom snežení sprevádzanom silným severným a severozápadným vetrom bol sneh previaty na južne orientované svahy.

Nebezpečenstvo je viazané na vyššie položené svahy, muldy a žľaby

Nebezpečné miesta sú najmä pri prechode zo starého snehu do vetrom nafúkaných vankúšov a dosiek. Na takýchto miestach najmä v južnom sektore je sneh len mierne spevnený uvoľnenie lavíny je možné pri dodatočnom zaťažení. Na slnkom osvietených svahoch sa popoludní môžu vyskytnúť splazy a spontánne lavíny.

V Malej a Veľkej Fatre platí malé lavínové nebezpečenstvo

Tu je snehová pokrývka nerovnomerne rozložená a v nižších polohách nesúvislá. Počas pondelka bude počasie ovplyvňovať slabnúci výbežok vyššieho tlaku. Ráno na horách bolo prevažne jasno, len ojedinele sa vyskytla menšia oblačnosť. Teploty boli v rozmedzí od – 7°C do – 2°C.

Na hrebeňoch fúkal prevažne severozápadný až západný čerstvý vietor s rýchlosťou do 8 m/s, v nárazoch do 15 m/s. Sneh z posledného snežia je nerovnomerne rozmiestnený a miestami je uložený do menej stabilných vankúšov a dosiek.

V stredných a nižších polohách sa vytvorila kôra alebo je povrch snehu zamrznutý a nosný. V hlbších vrstvách vysokých polôh sa napriek tomu stále nachádza nebezpečná vrstva mäkkého hranato - zrnného snehu.

Najväčšie množstvo snehu sa nachádza v úzkych žľaboch alebo muldách, prípadne pod skalnými stenami, najmä na južných alebo juhovýchodných orientáciách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy