Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Stratili ste počas koronavírusu čuch? Slovenskí vedci prichádzajú s unikátnym testom
Zdielať na

Stratili ste počas koronavírusu čuch? Slovenskí vedci prichádzajú s unikátnym testom

Archívne video

Kým SAV prichádza s novými testami, NCZI stále nedokončilo aplikáciu pre záujemcov o očkovanie

BRATISLAVA / Jedným z hlavných príznakov ochorenia Covid-19 je strata čuchu a chuti. Aj napriek tomu, že u mnohých sa čuch postupne vráti, existujú skupiny ľudí, ktorých problémy môžu trvať až mesiace. Slovenská akadémia vied preto prichádza s unikátnym projektom.

Unikátny projekt s názvom Čuch a COVID-19 vzišiel z iniciatívy vedcov SAV a ponúka možnosť otestovať svoj čuch z pohodlia domova pomocou parfémovaných fixiek. Testovanie je určené pre ľudí s náhlou poruchou čuchu a pre ľudí s pretrvávajúcou poruchou čuchu po prekonaní ochorenia COVID-19.

"Vyšetrenie pomocou Testu parfémovaných fixiek nám umožní objektivizovať poruchy čuchu, keďže samohodnotenie pacientom nemusí byť spoľahlivé,"  informovala jedna z koordinátoriek projektu, Enikő Račeková z Neurobiologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV (BMC SAV).

​Prihlásiť sa je možné prostredníctvom stránky www.cuch.sk, kde nájdete potrebné informácie. "Záujemca následne počas testu vyplní jeden z online dotazníkov podľa toho, či trpí náhlou alebo pretrvávajúcou stratou čuchu. Pracovníci nášho ústavu ich testy vyhodnotia a výsledky im spolu s odporúčaním ďalšieho postupu odošlú e-mailom. Pacienti sa s týmito výsledkami budú môcť preukázať u lekárov špecialistov," dodala druhá koordinátorka projektu Marcela Martončíková z Neurobiologického ústavu BMC SAV.

Pre koho je test určený?

  • ľuďom s náhlou poruchou čuchu
  • ľuďom s pretrvávajúcou poruchou čuchu po prekonaní COVID-19

Počty testov sú však limitované a projekt má byť podľa jednej z autoriek funkčný do ich vyčerpania. Zároveň po pilotnom projekte sa rozhodne, čo ďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy