Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovákov napriek odporúčaniam láka exotika. Podľa informácií TV JOJ sa infikovaná rodina vrátila zo Zanzibaru
Zdielať na

Slovákov napriek odporúčaniam láka exotika. Podľa informácií TV JOJ sa infikovaná rodina vrátila zo Zanzibaru

BRATISLAVA / Pribudol ďalší potvrdený prípad juhoafrickej mutácie koronavírusu. Ide o muža, ktorý priletel zo Somálska. Stále sa však šíria aj ďalšie mutácie, ako napríklad česká a britská. Výrazne k tomu prispieva cestovanie ľudí. Najnovšie sa podľa informácií Televízie JOJ vrátila infikovaná rodina zo Zanzibaru.

"Veď sú všetci pozitívni. Chceli okamžite primára a prednostu, aby liečil ich dieťa. Službukonajúci lekár im povedal, že primár je po službe, a že je tam iný doktor. Takto to je! Dovolenkári a život gombička a potom vy sluhovia kmitajte. To nie je len o covide. Toto je naša kultúra Slovenska. A nie je ich bohužial málo,"  napísal v stanovisku pre TV JOJ jeden zo zamestnancov nemocnice.

Či je práve ich dieťa hospitalizované v Ústave detských chorôb nám nepotvrdili. "V Národnom ústave detských chorôb máme v súčasnosti hospitalizovaných 6 pacientov s potvrdeným ochorením Covidf - 19. Bližšie informácie zo zdravotnej dokumentácie pacientov neposkytujeme," informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.


Pritom na odhaľovaní juhoafrickej mutácie koronavírusu u nás sa neustále pracuje. Tento týždeň viacerí odborníci z tímu Borisa Klempu sekvenovali 111 pozitívnych vzoriek z rôznych regiónov Slovenska. A podarilo sa im identifikovať 94 vzoriek. "A z nich len v jednom prípade sme zaznamenali juhoafrický variant, v šiestich prípadoch to bol český variant a dokonca až v 87 prípadoch, čo je 93 percent, sme zaznamenali práve britský variant. Tie pôvodné varianty, ktoré sa vyskytovali ešte na jeseň alebo v lete už vôbec nezaznamenávame," informoval Boris Klempa.

Muž s potvrdeným juhoafrickým variantom priletel so služobnej cesty zo Somálska.  "Po návrate išiel priamo do domácej izolácie. Osoba má jeden úzky kontakt zo spoločnej domácnosti. Všetky potrebné protiepidemické opatrenia sú zabezpečené," povedala hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková.

Na Slovensku tak zatiaľ máme potvrdených 8 prípadov juhoafrickej mutácie. Všetky osoby mali cestovateľskú anamnézu a po prekročení hraníc išli priamo do karantény. "V tejto chvíli sa nedokázalo šírenie juhoafrickej mutácie na území Slovenska," dodala Račková.


Počet prípadov s juhoafrickou mutáciou u nás sa najbližšie dni môže ešte zvýšiť. Výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek z ostatných vedeckých parkov totiž ešte neukončili.  Podľa profesora Krčméryho treba jednoznačne sprísniť režim na hraniciach. "Všetci epidemiológovia my voláme, aby necestovali ľudia do problémových destinácií. Toto bude tretia epidémia, ak  nezastavíme toto nezmyselné cestovanie," varoval Krčméry.

"Tých variantov pribúda. Už sa hovorí aj o nových variantoch z USA, z Kalifornie alebo z New Yorku. Určite by som neodporúčal cestovať do exotických krajín, pretože to riziko infekcie je tam zvýšené," uzavrel Klempa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy