Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Organizácia Prales deťom: Ochrana prírody musí byť na prvom mieste
Zdielať na

Organizácia Prales deťom: Ochrana prírody musí byť na prvom mieste

BRATISLAVA / Organizácia OZ Prales deťom má z minulosti skúsenosti s ochranou dažďového pralesa pred ťažbou a pytliactvom v Indonézii na ostrove Sumatra. Predseda spolku Tomáš Šmátrala nám prezradil, čo je hlavným cieľom a úlohou tejto organizácie.

"V roku 2019 sme sa rozhodli preniesť nadobudnuté skúsenosti z terénu a využiť ich na ochranu slovenských lesov a jej divokých obyvateľov, konkrétne v oblasti Kremnických vrchov a Nízkych Tatier," povedal Tomáš Šmátrala, predseda spolku Prales deťom. Ide o tím ľudí s morálnymi hodnotami, ktorí milujú a vážia si divokú prírodu. "Veľmi si uvedomujeme dôležitosť zachovania a ochrany prírodných ekosystémov a celkovej biodiverzity pre našu a ďalšie generácie. Venovať svoj čas na aktivity spojené s ochranou prírody sa nám stalo hlavnou prioritou a zmyslom života. Nesmierne nás takáto činnosť napĺňa a dáva nám obrovský zmysel," skonštatoval Šmátrala.

Aktivity, ktoré podporujú zachovanie prírodných ekosystémov a ochranu divokých zvierat, nazvali ako iniciatívu "Justice For Nature". Hlavnou myšlienkou projektu je monitoring, skúmanie a získavanie ďalších poznatkov o živote divokých zvierat a stave lesov na rozlohe až 1000 km štvorcových v Kremnických vrchoch. "Tieto informácie následne čo najlepšie využívame v prospech zachovania a ochrany prírody," vyjadril sa Šmátrala.

Úlohou iniciatívy je aj prezentovať a šíriť získané poznatky o stave našej prírody, do povedomia širokej verejnosti. "Prostredníctvom prednášok pre ľudí a žiakov po celom Slovensku, zapájame verejnosť do priamej ochrany prírody. Venujeme sa monitorovaniu veľkých šeliem ako je medveď, vlk, rys a iných ohrozených druhov zvierat v oblasti Kremnických vrchov a Nízkych Tatier. V týchto oblastiach získavame dôkazy o existencii a migrácii vzácnych živočíchov za pomoci 40-tich fotopascí, rozmiestnených v teréne. Hľadáme pobytové znaky vzácnych a ohrozených druhov zvierat," ozrejmil Šmátrala. Tieto a ďalšie získané dôkazy a dáta sa následne odovzdávajú Štátnej ochrane prírody SR a majú zásadný vplyv pri rozhodovaní o umožnení alebo zamietnutí povolenia
na požadovanú ťažbu a teda zničenia prírodného ekosystému v danej lokalite.

V oblasti Kremnických vrchov sa v poslednej dobe rozširuje ťažba hornín ako je: bentonit, perlit a pucolan, čo má za následok absolútne
zdevastovanie prírodných ekosystémov a jeho ďalšieho fungovania v oblasti ťažby. Na najbližšie roky je plánované veľké rozširovanie plôch ťažobných lomov až na stovky hektárov. "Naše získané dôkazy a dáta o pobyte a migrácii vzácnych druhov zvierat prispievajú k zamietnutiu niektorých žiadostí o povolenie na začatie alebo rozširovanie takejto ťažby. Počas nášho pobytu v divokej prírode sa venujeme aj zberu genetického materiálu (srsť alebo trus) medveďa hnedého a vlka dravého," priblížil Šmátrala.


Získané vzorky slúžia na pomoc pri bližšom určovaní stavu ich populácie na Slovensku, pomeru pohlavia a stravovacích návykov. Všetky získané vzorky sú odovzdávané na ŠOP SR a následne zaslané na podrobnú genetickú analýzu na Karlovu Univerzitu v ČR. Počty týchto šeliem bývajú nadhodnocované záujmovými skupinami s vedľajšími úmyslami ich odstrelu či už pre trofej alebo zábavu. Určením presnejšieho stavu populácie týchto šeliem prispievajú k ich väčšej ochrane a vyvracajú tak nepravdivé a zavádzajúce počty, vykonštruované len na základe nepresného pozorovania. "Ak by nám chcel niekto v takýchto aktivitách pomôcť, môže sa prihlásiť ako dobrovoľník a vyraziť s nami do terénu. Všetky informácie nájdu záujemcovia na stránke www.justicefornature.org," uviedol Šmátrala.

"Už dlhé roky sa ako členovia OZ Prales deťom pohybujeme v blízkosti divočiny. Mali sme možnosť poznávať oceány, dažďové pralesy, mokrade, delty riek, savany, ľadovce a horské oblasti. Vďaka filmovaniu a monitorovaniu divokých zvierat sme mali možnosť pochopiť ich skutočný život a význam pre našu planétu. Všetky tieto jedinečné chvíle prežité v divočine nás priviedli k jasnej skutočnosti a tou je fakt, že sme na prírode a existencii divokých zvierat závislí a to doslova životne. Pokiaľ nebudeme prírodu a divoké zvieratá chrániť a uprednostníme pred nimi chamtivosť, dočasný blahobyt a pohodlie, prídeme tak o možnosť pokračovať v našej ľudskej existencii na tejto nádhernej planéte. Všetci si musíme čo najskôr uvedomiť, že príroda ľudí nepotrebuje, ale ľudia potrebujú prírodu," uzavrel Šmátrala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy