Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zdravotníci z UNB, ktorí sa infikovali koronavírusom, žiadajú o úrazové príplatky. U vedenia ale nepochodili
Zdielať na

Zdravotníci z UNB, ktorí sa infikovali koronavírusom, žiadajú o úrazové príplatky. U vedenia ale nepochodili

BRATISLAVA / Desiatky zdravotníkov z Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorí sa infikovali koronavírusom, žiadajú o úrazové príplatky, no u vedenia nemocnice nepochodili. Jedna zo zdravotných sestier sa pritom infikovala v priebehu štyroch mesiacov dvakrát. Najväčšia nemocnica na Slovensku sa odvoláva na komunitné šírenie vírusu. Vylučuje, že by sa zdravotníci mohli infikovať len na pracovisku.

​Medzi zdravotníkmi, ktorí už Univerzitnú nemocnicu v Bratislave požiadali o priznanie úrazového príplatku v dôsledku choroby z povolania, je aj 46-ročná pani Jana s 28-ročnou praxou zdravotnej sestry. Covid ju pripútal na domáce lôžko už pred dvoma mesiacmi a zdravotné problémy u nej pretrvávajú. Už druhý mesiac je PN. "Som unavená, stále kašlem. Ja som mala ťažší priebeh s obojstrannou pneumóniou," povedala Jana, zdravotná sestra. PN plus úrazový príplatok by uvítala. Ona, aj jej kolegovia požiadali vedenie nemocnice o potvrdenie, že k nákaze Covid-19 došlo na pracovisku pri plnení pracovných povinností. "25 percent nenájdete na ulici. Možno je to pre niekoho len 10 eur alebo 15 eur denne. Ale keď si to zrátate za celý mesiac, tak je to dosť," vyjadrila sa Jana.

Vedenie nemocnice otvorene priznáva, že žiadosť zdravotnej sestry nie je jediná. Na stole ich ležia desiatky. "My sme zatiaľ takéto potvrdenie nepotvrdili ani u jedného zamestnanca," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská. Sociálna poisťovňa pritom listom len v prípade pani Jany oslovila Univerzitnú nemocnicu už trikrát. Trikrát ju vyzvala, aby svojmu zamestnancovi potvrdila prenos Covidu na pracovisku. V čom je teda problém? "U nás najprv musí prejsť epidemiologické šetrenie. Ku každému prípadu pristupujeme individuálne, pretože vírus sa šíri aj komunitne, a preto nie je isté, čí sa nakazili zdravotníci vonku alebo v nemocnici" vyjadrila sa Kliská.

"55 percent zdravotníkov prekonalo Covid a bežná populácia 10 percent. To hovorí za všetko. Samozrejme, že nemocnica je veľmi rizikovým miestom, o tom sa nemusíme baviť. Je to hanba," skonštatoval predseda LOZ Peter Visolajský. "Potvrdzovanie nároku na túto dávku je výlučne v právomoci zamestnávateľa," uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. Podľa pani Jany je dehonestujúce, že za možno stovku naviac sa musia doslova biť. "Je to hanba, mňa to veľmi mrzí," dodal Visolajský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy