Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medvedica zaútočila na poľovníka. Dohryzený Juraj prehovoril o chvíľach hrôzy
Zdielať na

Medvedica zaútočila na poľovníka. Dohryzený Juraj prehovoril o chvíľach hrôzy

KLÁŠTOR POD ZNIEVOM / V Turci neďaleko obce Kláštor pod Znievom útočila medvedica. Poľovníka, ktorý sa šiel ráno prejsť, zvalila na zem a hrýzla. Ubránil sa, ale na pondelkové ráno tak skoro nezabudne.

Stalo sa to v nezvyčajnom čase, a to o pol deviatej ráno. Medvedica poľovníka napadla nad obcou Kláštor pod Znievom pri starej strelnici. Juraj si doteraz nedokáže vysvetliť, prečo na neho medvedica zaútočila. Tvrdí, že ju nevyrušil. "Nemohla byť ohrozená, lebo tam je krásna hora. Tie medvieďatá boli ďaleko, ja som neutekal, ona bežala na mňa a okamžite nastal útok," ozrejmil Juraj, napadnutý poľovník. Na pohľad do očí približne 120 kilogramovej rozzúrenej šelmy tak skoro nezabudne. Keď sa medvedica s revom postavila na zadné, vedel, čo bude nasledovať. "Ako skočila, ma zvalila na zem, na hlavu ma buchla a začala hrýzť," povedal Juraj.

Chránil si hlavu a medvedicu kopal pravou nohou, po troch minútach boja, ho nechala tak. "Ja som bolesť necítil. Ako hrýzla, odskakovala, tak som zbadal dve také malé medvieďatká ročné dvojročné," vyjadril sa Juraj. Auto mal zaparkované asi 300 metrov od miesta útoku. "K autu som šiel dotrhaný, som krvácal. Išiel som k doktorke a potom ma vzala záchranka," povedal Juraj. "Pacient bol prijatý s hryznými poraneniami v oblasti stehna, ramena, hlavy," uviedol Pavol Bobrovský, Oddelenie traumatológie UNM Martin.

"Hrýzla nepríčetne, tam keby bolo dieťa alebo ktokoľvek iný a začal by utekať, dopadlo by to škaredo," skonštatoval Juraj. "Boli to hlboké rany, ktoré zasahovali do svalov, ale cievy a nervy neboli porušené," vyjadril sa Bobrovský. Skúsený poľovník hovorí, že mal šťastie a verí, že takéto stretnutie s medveďom bolo jeho prvé a posledné. "Ja sa čudujem, že som tu, ja som myslel, že je koniec, je to trauma na celý život," dodal Juraj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy