Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka čelí obžalobe. NAKA ukončila jeho vyšetrovanie spojené s Gorilou
Zdielať na

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka čelí obžalobe. NAKA ukončila jeho vyšetrovanie spojené s Gorilou

Archívne video

BRATISLAVA / Všetrovateľ NAKA podal návrh na obžalobu obvineného bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Urobil tak na základe ukončenia vyšetrovania.

Dobroslav Trnka je políciou stíhaný za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Spoločne s Marianom Kočnerom mal podľa polície "prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávku mal ukrývať na viacerých miestach, namiesto toho, aby ju odovzdal orgánom činným v trestnom konaní," informovala polícia na svojom profile na sociálnej sieti. Kočner Trnkovi  pritom v minulosti vyčítal, že sa mal spolu s ďalšími ľuďmi podieľať na vydieraní finančníka z Penty, Jaroslava Haščáka s nahrávkou Gorila. Kópiu Gorily Kočner údajne mal ukrývať práve u šéfa prokuratúry Trnku.

"Podľa záverov vyšetrovateľa si tak nemal splniť povinnosť vyplývajúcu mu zo zákona. Konkrétne stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel. Na úrad špeciálnej prokuratúry preto podal návrh na podanie obžaloby na obvineného," dodala polícia. Americké ministerstvo zahraničných vecí prednedávnom zakázalo vstup na svoje územie Dobroslavovi Trnkovi a jeho synovi Jakubovi. Podľa šéfa rezortu Antony Blinkena za rozhodnutím stojí podozrenie zo závažnej korupcie.

Správu budeme aktualizovať.

Najčítanejšie správy