Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Platí 1. stupeň lavínového nebezpečenstva pre väčšiu časť slovenských pohorí
Zdielať na

Platí 1. stupeň lavínového nebezpečenstva pre väčšiu časť slovenských pohorí

BRATISLAVA / V sobotu platí 1. stupeň lavínového nebezpečenstva pre väčšiu časť slovenských pohorí, a to najmä v doobedných hodinách. Po týždňovom oteplení prišlo od severozápadu ochladenie, ktoré stabilizovalo snehovú pokrývku. Povrch je tvrdý až ľadový, počas soboty má pribúdať oblačnosť so snehovými zrážkami, a tak stúpne nebezpečenstvo na mierne, teda na 2. stupeň. Na svojej webovej stránke o tom informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Najnebezpečnejšie sú južné až juhovýchodné svahy, na ktoré silný vietor navieva nový sneh. Ten je ukladaný vo forme dosiek a vankúšov, ktoré je možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení. Pod vrstvou nového snehu sa nachádza tvrdá snehová alebo ľadový pokrývka.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je počas soboty s vetrom a snežením stúpajúca

V sobotu ráno bolo na horách prevažne zamračené počasie so zlou viditeľnosťou a slabým snežením. Teplota sa pohybovala od -12°C na vrcholoch hôr po -1°C na podhorí. Fúkal silný severný až severozápadný vietor od 10 do 20 m/s, v nárazoch do 25 m/s. Keďže snehová pokrývka bola na väčšine územia premočená, vplyvom ochladenia stvrdla a zľadovatela.

Očakáva sa sneženie hlavne v Západných a Vysokých Tatrách, kde počas dňa môže pripadnúť do 20 cm nového prachového snehu. Ten sa s tvrdým podkladom nedokáže previazať a tak lavínové nebezpečenstvo bude počas dňa výrazne stúpať. Pozor si treba dávať hlavne na južných až juhovýchodných svahoch, na ktorých bude tento sneh vplyvom silného vetra previevaný. Naopak, severné orientácie sú vyfúkané do tvrdého a ľadového podkladu.

Vietor má počas dňa silnieť, a preto stredisko neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne ľudom, ktorí nepoznajú lavínovú problematiku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy